Производството на царевица в света през 2023/24 г. ще възлезе на 1,219 млрд. тона, което е само с 3 млн.тона по-малко от нивото набелязано в септемврийския доклад и е с 57 млн.т повече в сравнение с резултата от предходния сезон. Такава е актуализираната прогноза на Международния съвет по зърното (IGC), пише sinor.bg.

Низходящата корекция в прогнозните данни се дължи на влошените оценки за производството на царевица в Бразилия, САЩ и Евросъюза. За ЕС прогнозата за производството на фуражно зърно през 2023/24 г. е намалена от 61,1 млн.тона на 59,8 млн.тона, но това все пак е 7 млн.тона повече в сравнение с 2022/23 маркетингова година. С близо 2 млн.т в рамките на един месец беше редуцирана и прогнозата за реколтата от царевица в САЩ - до 392,76 млн.тона.

В доклада на IGC се коментира, че влошените перспективи за ЕС и САЩ до голяма степен се компенсират с увеличението на оценката за добива в Китай, от 277,4 млн.т до 280,6 млн.тона.

Експертите оставиха непроменена прогнозата си за производството на царевица в Украйна - 28 млн.т, което е леко увеличение (с 300 хил. т) спрямо предходния сезон. В търговските среди обаче за по-достоверна се приема най-новата прогноза на аташето по селскостопанските въпроси към посолството на САЩ в Киев.

В доклада, оповестен наскоро от Службата за външните пазари към Министерството на земеделието на САЩ (FAS USDA), оценката за добива от царевица в Украйна през 2023/24 г. е увеличена с 2,7 млн.т в сравнение със септемврийската прогноза на USDA - от 28,0 млн.т до 30,7 млн.тона.

Всъщност най-важният момент в доклада на FAS от Киев дори не е рязкото увеличение на оценката за добива, а драстичното вдигане на прогнозата за обема на украинския износ на царевица - от 19,5 млн.т тона, очаквани само допреди няколко седмици - до 24,7 млн.тона.

Според украинските анализатори влошената перспектива за реколтата от царевица в Евросъюза ще позволи на украинските износители да засилят износа си за ЕС. Впрочем местите търговци се оплакват, че засега интересът към покупки на украинската царевица остава сравнително ограничен, а износът с автомобилен транспорт през западните граници към ЕС е лимитиран от логистични проблеми - огромни опашки от камиони, чакащи по 12-16 дни.

От морската граница новините изглеждат по-оптимистични за украинските производители. Анализаторите коментират, че постепенното възстановяване на търговската активност в черноморските пристанища на страната подкрепи цените и през миналата седмица се констатира повишение на цените на купувачите с 5-7 долара за тон до $143-150 DAP Дунавски пристанища и $125-130 DAP Черноморски пристанища.

Междувременно под натиска на реколтната преса и увеличеното предлагане от Украйна цената на царевицата на европейския пазар продължава да пада. На 31 октомври при закриване на борсата в Париж (Euronext) ноемврийският контракт царевица се търгуваше по 197 евро за тон, в сравнение с 337 евро за тон през същия период миналата година.