Brexit продължава да вреди на автомобилната индустрия на Острова. PSA Group е готова да изтегли производството на модела Astra на британската марка Vauxhall, ако заради излизането на страната от Европейския съюз заводът спре да бъде печеливш, пишат местните медии.

Макар да заявява, че предпочита производството на Vauxhall Astra да остане в Елсмийр Порт, Чешър, главният изпълнителен директор на компанията Карлос Таварес посочва, че няма избор, ако заводът започне да губи пари. И казва, че компанията вече е намерила алтернатива.

През юни автомобилният гигант посочи, че планира да произвежда следващото поколение на Astra - най-продаваният автомобил на Opel/Vauxhall, в Елсмийр Порт и в Германия. Но още тогава предупреди, че крайното решение ще бъде взето, когато стане ясно какво включва споразумението за Brexit.

С идването на Борис Джонсън, излизане на страната от ЕС без сделка изглежда все по-вероятно.

Ако и този завод бъде затворен, Vauxhall остава само с едно съоръжение на Острова - в Лутън, където се произвеждат ванове. Производството на автомобили във Великобритания намалява през последната година, а все повече компании съобщават, че напускат страната. Honda ще затвори завода си в Суиндън през 2021 г., а Ford своя в Бридженд през 2020 г. По-рано т.г. Nissan се отказа да произвежда своя X-Trail на Острова.

Brexit без сделка ще струва по $60 000 на минута за автомобилната индустрия

Brexit без сделка ще струва по $60 000 на минута за автомобилната индустрия

Редица компании, включително Ford, Honda и Nissan вече затварят напълно заводи на Острова