Въпреки декларативната си подкрепа за участие в западните санкции срещу Русия заради войната в Украйна, до момента Румъния е положила сравнително малко усилия в тази посока, пише Balkan Insider. И наистина, северната ни съседка не е направила много за замразяване на притежавани от Руската федерация бизнеси и активи в страната, които се развиват със същото темпо, както и преди руското нахлуване в Украйна.

Проверка на BIRN на руски компании и физически лица в Румъния, чиито стоки или активи са били блокирани, установява, че само няколко компании с връзки с Русия са били санкционирани до март 2022 година от Националната агенция за данъчна администрация - ANAF.

През юли и август тази година ANAF издаде две заповеди за деблокиране на средства и икономически ресурси, притежавани от TMK ASSETS SRL и TMK ARTROM SA.

Война? Санкции? Руските олигарси стават все по-богати

Война? Санкции? Руските олигарси стават все по-богати

Forbes преброи 110 милиардери в страната - с 22 повече за една година

Румънският външен министър Луминита Одобеску от своя страна заяви на 29 август, че "Букурещ подкрепя използването на руски активи, замразени на територията на ЕС, за възстановяване на Украйна след войната."

Снимка 585138

Източник: iStock Images

"Прегледахме мерките, насочени към санкциониране на Русия и търсенето на отговорност. Съгласихме се с координираните санкции, приети в сътрудничество с нашите съюзници и партньори, като наблягаме на укрепването на трансатлантическите отношения и действията, започнати с Г-7", поясни Одобеску.

"В случай на незаконна агресия на Русия срещу Украйна координацията трябва да се осъществи на три нива: приемане, прилагане и противодействие на избягването на санкции", добави външният министър по време на среща с литовския си колега Габриелиус Ландсбергис.

Руската група ТМК притежава завода за алуминиев оксид АЛРО Слатина. Този бизнес беше приватизиран през 1998 г. от групата руски компании, собственост на олигарха Олег Дерипаска, който понастоящем е в списъка на международните санкции.

Междувременно дружеството влезе във владение на компанията Vimetco, контролирана от руския бизнесмен Виталий Машицки. През март 2022 г. претърпя промени в ръководството и руските й шефове изчезнаха.

Много руски компании в Румъния смениха руските си ръководители малко преди или в началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., като ги замениха с хора от други националности, за да избегнат международните санкции.

TMK ASSETS SRL е компания за производство на тръбни стоманени тръби и профили със седалище в Слатина. Този бизнес контролиран от лице, което преди това беше в списъка със санкции, наложени на ниво ЕС. По-късно промени името си на ARTROM ASSETS SRL. Руският милиардер Дмитрий Пумпянски вече контролира компанията, която през 2020 г. имаше оборот от над 200 милиона евро.

Преди това, през март 2022 г., бившият министър-председател на Румъния Николае Чука заяви, че три руски юридически лица и две физически лица са обект на санкции от страна на румънските власти.

"Длъжни сме да изпълняваме решенията, взети на ниво Европейски съюз", подчерта тогава премиерът.

Западните санкции удрят Русия, но и сплотяват БРИКС

Западните санкции удрят Русия, но и сплотяват БРИКС

Дедоларизацията обаче за момента е предимно добро пожелание