Румънският производител на химикали Chimcomplex Borzesti спря от днес производството в индустриалната си платформа за 14 дни заради нарастващите цени на електроенергията и газа.

Служителите, засегнати от спирането, ще получат 75% от основната си заплата за този период, се казва в изявление на химкомплекса, подадено до Букурещката фондова борса, в сряда.

 Norsk Hydro планира да затвори завод за топене на алуминий в Словакия

Пореден завод в Европа стана жертва на високите цени на енергията

Топлинното предприятие работи на 60% от своя капацитет

Chimcomplex е основан през 1954 г. като държавен производител на химикали, превръщайки се в акционерно дружество през 1991 г. Romanian Commercial Services Group (SCR Group) става основен акционер на Chimcomplex през 2003 г.

В сряда Chimcomplex съобщи, че нетната му печалба е спаднала с 42% на годишна база до 165,6 милиона леи (34,5 милиона долара) през първата половина на 2022 г., при оборот от 1,22 милиарда леи, което е ръст от 6,6% на годишна база. Продажбите на външния пазар, особено в рамките на Европейския съюз, формират 90,8% от общия оборот през разглеждания период.

През юли Chimcomplex откри завод за производство на специални полиоли в централно-южния град Ръмнику Вълча, след инвестиция от 40,7 милиона долара, припомня See News.

Торовият завод "Неохим" затвори заради скъпия газ

Eдин от най-големите работодатели в Димитровград затвори заради скъпия газ

Тази година плановият ремонт е започнал по-рано от предвиденото

Предприятието започна да търгува на основния пазар на Букурещката фондова борса през януари, след като премина от сегмента AeRO. Акциите на Chimcomplex се търгуваха със спад от 4,52% при 19 леи за акция в 09:45 CET в четвъртък на фондовата борса в Букурещ.