Делът на договорите за доставка на руско оръжие, заплащани в долари, бързо се доближава до нула. Това заяви Александър Михеев, генерален директор на "Рособоронекспорт" по време на авиошоуто MAKС-2021, което се провежда от 20 до 25 юли край Москва.

"Понастоящем по-голямата част от договорите на" Рособоронекспорт "се сключват в рубли или националните валути на страните партньори. Делът на доларите в нашите договори непрекъснато се приближава до нула. Освен това активно използваме компенсиращи механизми и инструменти за насрещна търговия", каза Михеев, цитиран от 1prime.ru.

Русия се стреми към 10% от световния пазар за военни дронове

Русия се стреми към 10% от световния пазар за военни дронове

За износ се предлага безпилотен комплекс Orion-E за разузнаване и въздушни удари

През последните няколко години Русия постоянно преминава към разчети за експортни оръжейни контракти в национални валути. Причината за "дедоларизацията" на военно-техническото сътрудничество с други страни е заплахата от санкции, наложени от Съединените щати срещу клиентите на руското оръжие в рамките на Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA).

През последните години обемът на руския износ на оръжия остава стабилен - около 15 милиарда долара годишно, като портфейлът с поръчки включва заявки за договорени предстоящи доставки за около 50 милиарда долара.

"Калашников" прави нов автомат по стандарти на НАТО (Видео)

"Калашников" прави нов автомат по стандарти на НАТО (Видео)

Щурмовото оръжие използва патрони с калибър 5,56 милиметра

Тези показатели позволяват на Русия да държи второто място след САЩ сред световните доставчици на оръжие. В същото време разликата между първото и второто място е много впечатляваща - през 2020 г. Съединените щати са изнесли оръжие за над 175 милиарда долара.

След S-400: Турция намекна, че е готова да купи още руски оръжия

След S-400: Турция намекна, че е готова да купи още руски оръжия

Външният министър на страната обяви, че ако западните партньори не могат да ѝ доставят такива, тя отново ще се обърне към Русия