Главният изпълнителен директор на Porsche предупреди, че ежедневните операции на германския производител на луксозни автомобили могат да бъдат засегнати през следващите месеци от "много сериозния" глобален недостиг на полупроводници.

"Темата за полупроводниците е много сериозна, тъй като цялата индустрия е засегната поради голямото търсене на потребителска електроника и по-бързото възстановяване на автомобилния сектор", каза Оливър Блум, главен изпълнителен директор на Porsche, за "Squawk Box Europe" на CNBC. "Можем да понесем удар всеки ден, така че наблюдаваме много внимателно какво можем да направим в следващите дни и месеци. Трябва да се отпуснем краткосрочно и да търсим мерки в дългосрочен план."

Неговите коментари идват след внезапен подем в световните продажби на автомобили в края на миналата година, съвпаднал с недостига на основни чипове. Този дефицит на доставките спря производствените линии на автомобилната индустрия и спря производството на стотици хиляди превозни средства по целия свят.

Търсенето на тези чипове или полупроводници нарасна по време на пандемията на коронавируса, тъй като потребителите разграбиха игрови конзоли, лаптопи и телевизори докато си стояха вкъщи.

Сега много от тези продукти - включително някои лаптопи на Chromebook и конзоли от следващо поколение като Xbox Series X и PlayStation 5 - или са разпродадени, или са обект на дълго чакане за доставка.

Недостигът на чипове засегна особено силно автомобилния сектор, казват анализатори, заради веригата за доставки "точно навреме", на която автомобилната индустрия разчита от десетилетия в опит да запази капитала си.

На въпрос дали Porsche може да бъде принуден да преразгледа този модел на веригата за доставки, Блум отговори: "Да. Това е много важно за бъдещето да мислим за веригата на доставки. Трябва да помислим какви запаси са ни необходими, да бъдем по-гъвкави и да планираме по-задълбочено непосредствения капацитет."