Британско-холандската компания Shell започва процес по обсъждане на въпроса за извеждане от експлоатация на едно от най-големите в Северно море находища на петрол "Brent".

Преди началото на публичното обсъждане Shell е внесла програма за закриване на находището в Управлението по бизнес, енергетика и промишлена стратегия на Великобритания. До окончателното изслушване на компанията ведомството ще отчете и препоръките на обществеността.

Програмата за извеждане от експлоатация предвижда утилизация на стоманените съоръжения, изчистване на всичките съпътстващи производството отпадъчни материали и петрол около платформите и от морското дъно.

Започвайки през 1976 г. от находището, намиращо се на 115 мили северно-източно от Шетландските острови (принадлежащи на Шотландия) са добити около три милиарда барела въглеводороди. Находището, дало името на световния петрол сорт Brent, осигуряваше около 10 процента от добива на Великобритания, припомня ТАСС.

Shell започна да готви находището за консервация още през 2006 година. През това време са направени над 300 изследвания от независими експерти и учени. Добивът на блок "Делта" спря през 2011 г., а на блоковете "Алфа" и "Браво" - през 2014 година. Извличането на петрол от последния продуктивен блок " Чарли" ще продължи още няколко години.

"Проведохме задълбочен анализ, обширни научни изследвания и консултации с над 180 заинтересувани организации през последните десет години. Ние смятаме, че нашият план по извеждане от експлоатация на находището Brent е безопасен", са казва в съобщението на компанията.