Американският производител на чипове Qualcomm предприе стъпки за прилагане на съдебна заповед, забраняваща продажбата на някои модели на iPhone в Германия след патентен спор, което може да принуди Apple да изтегли тези модели от германските си магазини, пише Reuters.

Най-големият германски дистрибутор на продукти на Apple - Gravis, който е собственост на телекомуникационната компания Freenet, заяви пред Reuters, че все още има всички продукти на Apple, включително моделите iPhone 7 и 8.

Случващото се в Германия е третият голям опит на Qualcomm да осигури забрана за доходоносните iPhone на Apple заради обвинения за нарушения на патенти след подобни действия в САЩ и Китай и е част от глобалната патентна битка между двете компании.

Съд забрани продажбата на някои модели iPhone в Китай

Съд забрани продажбата на някои модели iPhone в Китай

След жалба на Qualcomm

Производителят на чипове издаде облигации за 1.34 млрд. евро, както се изисква от германския съд, за да може забраната да влезе в сила. На 20 декември съдът установи, че Apple е нарушила патентите на Qualcomm за енергоспестяващата технология, използвана в смартфоните.

След присъдата Apple обяви, че ще изтегли iPhone 7 и 8 модели от собствените си 15 магазина в Германия по време на процеса по обжалване, след като заповедта влезе в сила.

Но освен това технологичният гигант заяви, че ще продължи да предлага всичките си телефони в хиляди търговски обекти и обекти на мобилни оператори в Германия, което е в пряко противоречие с интерпретацията на съдебната заповед от страна на Qualcomm.

Apple ще заобиколи забрана в Китай със софтуерна актуализация

Apple използва малък трик, за да остане на най-големия пазар на смартфони

Китайският съд спря продажбите на iPhone, докато проучи възможно нарушение на 2 патента, притежавани от Qualcomm

Apple вече обжалва съдебното решение от 20 декември, съобщи пред Reuters говорител на регионалния съд в Мюнхен.

Съгласно съдебната заповед, Apple трябва да спре продажбата, да предложи за продажба и внос за продажба на всички модели на iPhone, които нарушават авторските права в Германия.

Съдът е наредил на Apple и да изтегли засегнатите модели на iPhone от трети страни, които продават продуктите й в Германия, според изявление на Qualcomm.

Според германския адвокат Кай Рутинг (който не участва в делото) съдебната заповед е насочена към субекти на Apple, а не към трети страни.

Apple и Qualcomm откриха нов фронт във войната помежду си

Apple и Qualcomm откриха нов фронт във войната помежду си

Между двете компании се оформя глобална съдебна битка

"Тези трети страни все още са свободни да продават (засегнатите) модели на iPhone и продават по-голямата част от моделите на iPhone", казва Рутинг, добавяйки, че "въпросът за уреждане на спора ще бъде воден от американския съдебен процес, а не от случая в Германия".

Според адвоката Apple има силни аргументи за отмяна на решението на германския съд при обжалването. Ако това се случи, облигациите на Qualcomm ще бъдат използвани за компенсиране на Apple, твърди той.

Обявеното от компанията от Купертино намерение да изтегли телефони от магазините в Германия контрастира с това, как тя се справи със съдебно решение в Китай, където имаше много по-широка забрана за продажбите на iPhone, след като съдът реши, че устройствата нарушават патентите на Qualcomm. Apple продължава да продава телефони в Китай, като твърди, че телефоните й са законни в страната.

Все пак, Apple предложи и софтуерна актуализация, за да отговори на опасенията дали е в съответствие с китайските съдилища.

Qualcomm заяви, че тези актуализации на софтуера са недостатъчни и Apple все още трябва да изтегли телефоните си. Компанията от Купертино е подала искане китайският съд да преразгледа решението си, но засега не е обявен никакъв резултат.