Броят на международните туристически пътувания, извършени в целия свят през 2019 г., възлиза на рекордните 1,5 милиарда, което е увеличение с 4% в сравнение с 2018 година. Това показват данните на Световната организация за туризъм на ООН (UNWTO).

"През 2019 г. в света са регистрирани 1,5 милиарда туристически пътувания. Ръстът на международния туризъм продължава десета поредна година. Увеличението е с 4% в сравнение с предходната година, същият растеж е планиран за 2020 г., което показва, че туризмът се превърна в един от най-бързо развиващите се и най-стабилни сектори на световната икономика ", пише в съобщението на организацията.

Рекорден брой туристически пътувания в света през 2018-а

Рекорден брой туристически пътувания в света през 2018-а

Новите тенденции са туризъм с цел спорт и оздравяване

Растеж на туризма се наблюдава през 2019 г. във всички региони на света. Той обаче беше по-нисък от очакваното поради Brexit, срива на туристическия холдинг Thomas Cook, геополитическото напрежение и глобалния икономически спад. Тези събития засегнаха особено Европа, Азия и Тихоокеанския регион.

Според о UNWTO през 2019 г. броят на пътуванията до Близкия изток се е увеличил с 8%, до Азия - с 5%, до Африка - с 4%.

Броят на пътуванията до Европа леко намалява в сравнение с предходните години, но въпреки това регионът продължава да води по брой на международните посещения - 743 милиона чуждестранни посетители.

Туристите са посещавали Северна и Южна Америка с 2% по-вече, отколкото година по-рано. В същото време броят на пътуванията само до Южна Америка значително е намалял поради протестите в няколко държави.

"През 2020 г. очакваме увеличение на международния туризъм с 3-4%. Най-големите международни събития, като Летните олимпийски игри в Токио или Експо 2020 в Дубай, трябва да повлияят положително на растежа на туристическите потоци", подчертават от UNWTO.

В кои страни харчат най-много за международни пътувания?

В кои страни харчат най-много за международни пътувания?

Световните разходи за туризъм достигнаха $1,7 трилиона през 2018 г.

Разходи на туристите, пътуващи в чужбина през 2019 г., продължиха да нарастват, особено в страните, които приемат най-голям брой чуждестранни посетители. Така Франция отчете увеличение на туристическите разходи с 11%, САЩ - с 6%. В същото време Бразилия и Саудитска Арабия обявиха намаляване на разходите на туристите.

"Броят на страните, които получават приходи повече от милиард долара годишно от туризма, се е удвоил от 1998 г. насам. UNWTO обяви 2020-а за годината селския туризъм и се надяваме, че това ще помогне за стимулиране подема на селските райони, за стимулиране на икономическия растеж, за създаване на нови работни места и развитие на културата ", - цитира пресслужбата на UNWTO генералния секретар на организацията Зураб Пололикашвили.