Автомобилният производител Tesla и една от най-големите корпорации в изработката на електронни изделия и битова техника Panasonic отново обединяват сили.

Този път съвместната работа между двете компании е ориентирана в добиването на слънчева енергия.

Партньорството ще се състои в производството на соларни клетки и модули във фабриката на SolarCity, базирана в Ню Йорк, пише CNN Money.

Според договореното споразумение Tesla ще използва сглобените компоненти в сисмета за слънчева енергия, която ще се внедри в продуктите на компанията за съхраняване на енергия Powerwall и Powerpack.

Досега двете компании си партнираха в направата на автомобилни акумулатори, а през следващата година на бял свят ще се появят фотоволтаичните компоненти в резултат на сътрудничеството им.

От Tesla обявиха новината в неделя, а от Panasonic заявиха, че са стигнали до необвързващо споразумение, без да коментират по-подробно.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск притежава повече от 20 процента от ценните книжа на SolarCity, на което дружество е и председател.

През изминалата седмица акционерите на Tesla и SolarCity се съгласиха да гласуват сливането на двете дружества, което ще се проведе след около месец.