Tesla e готова и отворена за лицензиране на софтуер и доставка на електромотори и батерии към други автомобилни производители. Това заяви главният изпълнителен директор на компанията Илън Мъск, пише Reuters.

Производството на батерии е област, за която анализатори и представители на индустрията твърдят, че Tesla има конкурентно предимство в сравнение с другите големи автомобилни производители.

Но американската фирма вече е доставял своите батерии на други гиганти в автомобилостроенето като Mercedes и Toyota в рамките на отделни сделки за партньорство.

"Tesla е отворена за лицензиране на софтуер и доставяне батерии, електромотори, задвижващи валове и трансмисии. Ние се опитваме да ускорим устойчивата енергия, а не да смажем конкурентите", каза Мъск в съобщение в Twitter.

Милиардерът, без който Илън Мъск и Tesla не могат да успеят на най-големия автомобилен пазар в света

Милиардерът, без който Илън Мъск и Tesla не могат да успеят на най-големия автомобилен пазар в света

Партньорството между тях е ключово за бизнеса на американския производител

Не става ясно обаче какви видове батерии ще доставя компанията. Понастоящем Tesla управлява съвместно предприятие за батерии с Panasonic, като същевременно има сътрудничество и с китайската CATL и южнокорейската LG.

Освен това Tesla планира да изгради собствено съоръжение за производство на батерии в завода си във Фремонт, Калифорния. А батериите са най-скъпият и важен компонент на електрическите превозни средства.

"Снабдяването може да намали времето, за което стартъпите, произвеждащи електромобили, влизат на пазара. Това може да представлява потенциална заплаха за автомобилните производители, които имат собствени платформи. Стратегията, ако бъде успешна, ще увеличи зависимостта на пазара на електромобили от Tesla", коментира Парк Чул-ван - южнокорейски експерт по батерии и професор в Seojeong College.

Мъск каза в неотдавнашен разговор, че истинското ограничение за растежа на Tesla е производството на батерии на достъпна цена. Тогава той посочи, че компанията ще разшири бизнеса си с Panasonic, CATL и LG.

През 2014 година Мъск обясни още, че Tesla ще позволи на други компании да използват патентите му с надеждата да ускорят развитието на електрическите автомобили от всички производители.

Японец започва производство на батерии, които не се палят и са с 90% по-евтини

Японец започва производство на батерии, които не се палят и са с 90% по-евтини

С получено финансиране той вече строи завод и има първия си голям клиент