Цената на фючърсите на природния газ в Европа при търговията на 16 ноември за първи път от 27 октомври 2021 г. достигна 1000 долара за хиляда кубически метра, според данните на ICE Futures, пише ПРАЙМ.

Цената на декемврийските газови фючърси, според индекса на холандския TTF, най-ликвидния европейски хъб, при откриването на търговията днес възлизаше на $983, а след това се запази на ниво почти $1000 и достигна максимум от $1001,9 за хиляда куб. м. Тази стойност е с 6,3% по-висока от прогнозната цена от понеделник за $942,3 за 1000 куб. м газ.

Според експерти, повишението на цените на газа вероятно е повлияно от резултатите от месечните търгове: предният ден "Газпром" не беше резервирал капацитети за декември на газопровода Ямал-Европа и на украинската газопреносна система за допълнителен транзит на газ.

Цените на газа в Европа се повишиха рязко в края на лятото и началото на есента тази година, припомнят от ПРАЙМ. Още в началото на август прогнозната цена на най-близките фючърси според индекса на холандския TTF беше около 515 долара за хиляда куб. м, а до края на септември цената се увеличи повече от два пъти.

"Газпром" се затруднява със запълването на газохранилищата в Европа - възможно ли е да има недостиг на газ?

"Газпром" се затруднява със запълването на газохранилищата в Европа - възможно ли е да има недостиг на газ?

Запълването на газохранилищата на "Газпром" поне до 80%, вече изглежда почти невъзможно да стане до края на тази година

Експертите свързват покачването на цените на газа в Европа с няколко фактора, първият от които е ниското ниво на запълване на подземните хранилища в Европа. За вдигането на цените осезаемо влияят и ограниченото предлагане от страна на основните доставчици на синьото гориво, както и голямото търсене на втечнен природен газ в Азия.

Историческият максимум на цената на природния газ - 1937 долара за 1000 куб. м, беше достигнат на 6 октомври 2021 г., след което цените на газа започнаха да се понижават. А на 1 ноември, за първи път от месец и половина - цената на фючърсите падна под 750 долара за хиляда куб. метра.