Очаква се Tesla да отчете рекордна печалба за тримесечието, избягвайки до голяма степен негативните ефекти от световния недостиг на чипове, който засегна тежко световната автомобилна индустрия, пише The Wall Street Journal.

През второто тримесечие на 2021 г. производителят на електромобили успя да изкара от заводите си над 206 хил. превозни средства — два пъти повече спрямо година по-рано.

Уолстрийт очаква растежа да донесе приходи за периода от $11,4 млрд., при $6 млрд. година по-рано. Чистата печалба вероятно ще достигне $600 млн., почти шест пъти резултата от миналата година.

За настоящото тримесечие анализаторите очакват Tesla да продължи растежа си и да успее да произведе и достави 231 хил. електромобила.

Макар че успя да се справи с недостига на чипове, Tesla е изправена пред други проблеми. Инвестициите в bitcoin вероятно нанасят удар по печалбата, тъй като цената на криптовалутата намаля драстично през второто тримесечие. Компанията инвестира $1,5 млрд. в bitcoin и за кратко приемаше криптовалутата като метод за разплащане.

Цените на суровините също растяха през периода и според Bank of America Global Research автомобилните производители са плащали средно със 79% повече.

Значително по-скъпите контейнери също вероятно са оказали влияние, тъй като засега Tesla има работещи заводи само в САЩ и Китай и трябва да доставя автомобилите по море.

Очаква се до края на годината компанията да започне да произвежда и новите си заводи в Германия и в Тексас.

Зарядните станции на Tesla в България вече са три

Зарядните станции на Tesla в България вече са три

Общият брой на зарядните станции за електромобили надхвърля 350. А колко са електромобилите?