Южна Корея представи нов чип с изкуствен интелект (ИИ) към своя арсенал от полупроводници, след като страната се цели към по-голям дял от световния технологичен пазар и надграждане на своите индустриални възможности, пише Bloomberg.

Чипът Sapeon X220, представен в сряда от SK Telecom, е предназначен да ускори работата на сървърите, които обслужват нарастващ брой мобилни устройства - от дронове до самоуправляващи се превозни средства - които се представят по-добре с технологии за изкуствен интелект. Това е най-новият продукт от десетилетния натиск на страната да разшири своето господство при чиповете памет, където Samsung Electronics и SK Hynix контролират приблизително две трети от глобалния пазар.

Южна Корея вижда чиповете за обработка на данни като основен двигател за бъдещ икономически растеж, заедно с безжичните мрежи от пето поколение. Правителството е предоставило повече от 542 милиона долара в подкрепа на разработването на такива чипове и планира да инвестира още около милиард долара през следващото десетилетие, разглеждайки технологиите като решаващи за автоматизирането на фабриките и подобряването на конкурентоспособността на износа на страната.

Поредна мегасделка при полупроводниците: AMD купува Xilinx за $35 милиарда

Поредна мегасделка при полупроводниците: AMD купува Xilinx за $35 милиарда

Засега рекордът се държи от Nvdidia, които купиха Arm за 40 млрд. долара

"Обединихме с правителството и решихме да направим ИИ чиповете достъпни за всички наши компании ... Южна Корея има търсенето, пълния набор от технологии, необходими за задоволяване на търсенето, и способността да го изведе на следващото ниво", коментира пред агенцията Лий Йонг-мин, вицепрезидент на SK Telecom, който ръководи разработката на чипове.

Полупроводниците представляват около една пета от износа на Южна Корея, като повечето от тях са чипове памет. Сега страната се насочва към специфични за приложение интегрални схеми или ASIC, като Sapeon X220, който е пригоден за операции с ИИ. Тази стратегия донякъде следва подобен инвестиционен план за 1 милиард долара, обявен от правителството на САЩ това лято, който също подчертава изкуствения интелект и публично-частното сътрудничество в сферата.

Като първата държава в света, която пусна миналата година 5G технология с търговски цели, Южна Корея вярва, че също така може да доведе до приемането и оптимизирането на технологии за изкуствен интелект благодарение на компактния размер на страната, голямото широколентово покритие и проникването на смартфоните в обществото.

Конкуренцията в сферата обаче се засилва, след като Amazon и Google инвестират много в собствените си технологии, като гигантите могат да разчитат и на изградените си вече мрежи, което да ги изведе напред.

Panasonic напуска бизнеса с полупроводници

Panasonic напуска бизнеса с полупроводници

Заради агресивната конкуренция в производството

Чипът на SK Telecom, който е с размер на пощенска марка, е първият корейски ASIC чип, който ще бъдат комерсиализиран, посочват от компанията. Технологията също така представлява поредния тласък на базираната в Сеул фирма да се разшири отвъд традиционния си мобилен и широколентов бизнес, продължавайки напред в ерата на иновациите, водени от изкуствения интелект.

Понастоящем глобалният пазар на ИИ чипове се ръководи от Nvidia - гигантът в изграждането на графични карти, чиято пазарна стойност засенчи тази на Intel - компанията, исторически най-свързана с пробивите в областта на полупроводниците. Търсенето на графичните процесори на Nvidia нарасна през последните години заради непрекъснато нарастващите изисквания на видеоигрите, бума на криптовалутите и други интензивни приложения, които изискват супер мощни процесори. Дори чиповете за смартфони на Apple и Huawei сега се предлагат със специални ядра за обработка на задачи с изкуствен интелект. Следователно се очаква необходимостта от повече ASIC чипове като Sapeon X220 да нарасне, тъй като изкуственият интелект придобива все повече място в глобалните технологии.

За пръв път в историята: Apple пуска MacBook със собствени чипове

За пръв път в историята: Apple пуска MacBook със собствени чипове

Те ще са в търговската мрежа от следващата седмица, твърдят от гиганта