Advanced Micro Devices, по-позната като AMD, се съгласи да плати впечатляващата сума от 35 млрд. долара изцяло в акции за придобиването на Xilinx, предаде New York Times. Когато се финализира, това ще се превърне в една от най-скъпите сделки в историята на отрасъла - за момента рекордът се държи от Nvidia, които придобиха Arm за 40 млрд. долара.

AMD е дългогодишен конкурент на Intel в производството на микропроцесори за компютри, но с новата придобивка гигантът ще има възможността да разшири портфолиото си от продукти с производство на чипове за 5G мрежи и автомобилна електроника. Освен това след сделката AMD ще може да увеличи пазарния си дял в сфери като центровете за данни и да контрира конкурента си Nvidia, които също се готвят за офанзива.

"Xilinx ще помогне на AMD да се превърне в лидера във високия сегмент на компютърната техника и предпочитан партньор на най-големите и най-значими компании по света", каза главният изпълнителен директор на AMD Лиза Су.

Това е голяма надежда за AMD, които обикновено се разглеждат като дъмпинг конкуренти на Intel, печелещи продажби чрез по-ниската си цена. Все пак напоследък компанията спечели предимство в някои ключови сегменти, докато Intel изпитват технологични и финансови проблеми.

В средата на миналата седмица Intel отчете 29% спад на тримесечните печалби, което доведе до спад на акциите ѝ от 10%. При AMD печалбата нарасна със 148%. От началото на годината акциите ѝ поскъпнаха с почти 80% и докато преди десетилетие тяхната цена беше 2 долара за акция, днес те са на стойност от 82 долара за акция, а пазарната капитализация на компанията е вече почти 100 млрд. долара.

Основаната през 1984 г. Xilinx е най-големият производител на чипове за разнообразни употреби. Тя понесе тежък удар от мерките срещу Huawei, тъй като компанията е сред най-големите ѝ контрагенти. През миналата седмица стана ясно, че печалбата ѝ се понижава с 8% за последното тримесечие.