Все по-сложните отношения между Китай и САЩ отдавна имат ефект и върху бизнеса, но вече ситуацията принуждава предприемачи от комунистическата страна да местят централните офиси на компаниите си в чужбина и даже самите те да обмислят постоянно пребиваване или даже американско гражданство като защита от евентуални санкции, пише "Ройтерс" в свой материал.

Контекст: По времето на Доналд Тръмп Вашингтон и Пекин изостриха тона помежду си. От това най-видимо пострада технологичният гигант Huawei, който се оказа под санкции, които удариха и по пазарния му дял на Запад. Влизането на Джо Байдън в Белия дом не промени особено нещата - търговската война се задълбочи.

Проблемите пред икономиката на Китай

Проблемите пред втората икономика в света

Засега очакванията не се оправдават, какви са причините

В момента "на прицел" е най-бързо растящата социална мрежа - китайската TikTok, но освен това страната вече няма лесен достъп до западно оборудване за производство на модерни чипове. Пекин на свой ред блокира употребата на компоненти на американската компания Micron. Така не е ясно коя ще е следващата "жертва" и от двете страни.

Детайли: От "Ройтерс" са обсъждали темата с технологични предприемачи от Китай, които искат да стъпят с компаниите си на американския пазар, като за целта вече кандидатстват за статут на постоянно пребиваващи или за гражданство в Хонконг, Канада, Япония, САЩ и Сингапур.

 Работническите стачки се превърнаха в ежедневие в Китай

Парадокс в сърцето на комунистическия режим: Работническите стачки се превърнаха в ежедневие

"Това е толкова голяма ирония, колкото комунистическата система, която приема консуматорството".

Бизнесмените коментират, че вътрешният пазар в Китай е голям, но вече не е толкова атрактивен - технологичният сектор попадна под ударите на властите и много допълнителни регулации и засилени проверки започнаха в края на 2020 г. и така съвпаднаха с изключително строгите противоепидемични мерки в страната. В същото време, чуждестранните партньори все по-често сигнализират, че биха били по-спокойни, ако работят с някой, който не е базиран в КНР.

Според експерти вече се наблюдава тенденция на "декитаизация" на компании, които местят своите централи и променят корпоративната си идентичност, за да изглеждат по-западни. Като пример агенцията посочва онлайн търговците Shein и PDD Holdings.

Китай забрани използването на US чипове

Китай забрани използването на US чипове

Според местните регулатори продуктите на Micron имат слабости в сигурността

Само консултантите от North American Ecosystem Institute през последните няколко месеца имат около 100 запитвания от желаещи да се развиват в чужбина китайски фирми.

От друга страна: "Политическият наратив във Вашингтон и в много щатски столици се основава на погрешното разбиране, че всички китайски компании са обвързани и направлявани от правителството и комунистическата партия", коментира експертът от консултантската компания APCO Worldwide Джеймс Макгрегър.

Това възприятие трудно се променя с местене на офиса и промяна на логото. Всяка голяма сделка изисква от страните в нея да проучат с кого работят и ако китайските връзки са проблем, те ще излязат наяве.

Продажбите на тези американски компании в Китай се увеличават: каква е причината

Продажбите на тези американски компании в Китай се увеличават: каква е причината

След края на пандемията промяната вече е факт

Освен това, все по-ясното ново междублоково противопоставяне дава шанс за китайските компании да развиват почти без конкуренция присъствието си на по-малки, но динамични пазари в Азия, Африка и Южна Америка. Това също е алтернатива на бягството на Запад.