Австралия ще приеме законови текстове, с които дава право на служителите да игнорират обаждания и съобщения от началниците си извън работно време, без това да ги излага на риск от наказания. За компаниите, които нарушат новото правило, ще има глоби, съобщава "Ройтерс".

Т.нар "право да се изключиш" е част от пакет промени, свързани с отношенията между работници и работодатели. Целта е да се пресече неплатеният труд извън работно време.

Едва 17 на 100 от българските работодатели не прилагат дистанционна работа

Едва 17 на 100 от българските работодатели не прилагат дистанционна работа

Според анкета на БСК половината от работодателите биха запазили работата от разстояние

"Това, което казваме, е просто, че когато някой не получава заплата за 24-часова работа, не трябва да понася наказание заради това, че не е наличен онлайн 24 часа на ден", обясни премиерът Антъни Албанес.

Според левицата от Зелените на австралийците им се събират по 6 седмици неплатен труд извън работно време всяка година. Това са неплатени възнаграждения за над 60 млрд. долара.

Пандемията и дистанционната работа ще изтрият 20-30% от търсенето на офиси в София

Пандемията и дистанционната работа ще изтрият 20-30% от търсенето на офиси в София

Някои офис пространства може да се превърнат в жилищни сгради

Има и критици - според политици от десния спектър и работодателски организации "правото да се изключиш" в този си вид е прекомерно и ще повлияе на прехода към хибридни модели на работа, а освен това ще удари по конкурентоспособността на бизнеса.

Как е по света... и у нас

В множество страни по света пандемичното преплитане на работно и свободно време със съпътстващите го случаи на бърнаут наложи приемането на закони, които да защитават "правото да се изключиш" на служителите.

Такива има във Франция, Испания и други страни от ЕС, както и в Онтарио, Канада и даже... Кения.

Общият принцип е, че ако не работите с ненормирано работно време, няма причина да ви търсят посред нощ.

Ограничен "хоум офис"? Промени в Кодекса на труда могат да намалят дистанционната работа

Ограничен "хоум офис"? Промени в Кодекса на труда могат да намалят дистанционната работа

В България е най-ниският процент в ЕС на хора, работещи от разстояние

В България проект за промени в Кодекса на труда добавя следния текст: "Работникът или служителят, който извършва работа от разстояние, не е длъжен да осъществява електронна комуникация с работодателя по време на междудневната и седмична почивка, освен когато в индивидуалния и/или в колективния трудов договор са уговорени условия, при които това е допустимо".

Все още текстовете не са стигнали до пленарната зала.