Всеки човек е изпадал в ситуации, когато някой, смятан от него за близък приятел или дори роднина, се е възползвал от всякакви ситуации, за да го потисне. Понякога в личните отношения е по-лесно да усетим подобно поведение, отколкото в професионална среда.

И в двата случая обаче подобно отношение кара човек да се съмнява в себе си и да не чувства подкрепа. Още по-трудно е да подобен проблем да бъде преодолян без конфликт.

На първо място обаче, независимо дали става въпрос за някой вкъщи или в офиса, трябва да се разпознаят знаците на такова поведение. Ето кои са те, според публикация на сайта LifeHacker:

1. Човекът се държи така и с други хора и вие не сте единственият, който го забелязва.

2. Чувствате се под напрежение и готов за отбрана в негово присъствие. Имате усещането, че трябва да му доказвате нещо, а не знаете защо.

3. Той ви осъжда. Може да обсъжда личния ви живот или професионалните ви задлуги и да осъжда действията ви, а в същото време да оправдава държавието си, като загриженост.

4. Прави ви комплименти, но те винаги ви изглеждат някак пресилени или дори обидни. 

5. Той се опитва да ви държи далеч от целите ви, като ви предлага примамливи алтернативи. Това се отнася дори за най-елементарните неща. Например, когато сте решили, че ще спазвате диета, този човек ви изкушава с най-любимите ви лакомства.