Фигурата на бащата е една от най-важните в живота на всеки подрастващ. За момчетата той е пример за подражание, а за момичетата - еталон за мъжа, който биха искали да имат до себе си. Бащата е източник на подкрепа и извор на житейски опит, а влиянието му е ключово за формирането на характера и ценностите на неговите наследници.

За да се почете тази важна роля, в много страни се празнува Денят на бащата. Празникът произхожда от католическа Европа, но постепенно се превръща в международен и вече се празнува в множество държави по цял свят.

Близо 60% от бащите в САЩ смятат, че да бъдеш баща е изключително важна част от идентичността им. Някои от най-успелите личности като Уорън Бъфет, Бил Гейтс и Марк Кюбан отдават постигнатото на мъдрите и вдъхновяващи съвети, които са получили от бащите си.

Уорън Бъфет: Поддържайте добра репутация

Легендарният инвеститор Уорън Бъфет смята, че дължи успеха си до голяма степен на покойния си баща Хауърд Х. Бъфет. "Най-добрият подарък, който някога съм получавал, е да имам точно този баща", споделя Бъфет.

Милиардерът гледа на баща си като учител номер 1 в живота си. "Най-добрият съвет, който някога съм получавал, е от баща ми, който ми каза, че отнема 20 години да изградиш репутация и 20 минути, за да я изгубиш. Ако си спомняте това, ще правите нещата по различен начин", разказва Бъфет.

Бил Гейтс: Правете нещата, в които не сте добри

Друг от най-богатите и успешни световни бизнесмени - основателят на Microsoft Бил Гейтс признава, че се стреми да подражава на баща си - 92-годишният Уилям Гейтс-старши.

"Аз особено силно се възхищавам на чувството му за почтеност. Той е един от най-мъдрите и най-спокойни хора, които познавам. И ме научи много за това как да мисля", пише той в "Бележки на Гейтс".

Когато бъдещият милиардер е още дете, родителите му го насърчават да прави неща, в които не е добър. "Тогава мислех, че е безсмислено, но в крайна сметка ми разкри възможностите за лидерство и ми показа, че не съм добър в много неща, вместо да се придържам към неща, с които се чувствам добре", разказва Гейтс пред Fortune.

Кевин О"Лиъри: Големите цели изискват упорита работа

Инвеститорът и ТВ водещ Кевин О"Лиъри може би не би станал милионер без помощта на ключовия бизнес съвет, който получава от баща си. "Исках да стана фотограф, когато бях малък. Баща ми ми каза: "Това е много конкурентна област и може би първо трябва да се научиш да управляваш бизнес", спомня си той.

Баща му го пита: Какво искаш да направиш, за да станеш това, което искаш?

"Просто не бях готов да поема риска от всички задачи и работни места, които са необходими, за да подкрепя моята мечта да стана фотограф на пълно работно време", признава О'Лиъри пред Business Insider.

Марк Кюбан: Насладете се на младостта си

Милиардерът Марк Кюбан споделя, че баща му - Нортън Кюбан го е научил на един от най-важните уроци в живота - че трябва да се наслаждава на младостта си. Той постоянно му повтаря да изживява дните си пълноценно, с желание и енергия, защото няма как да ги повтори. "Точно това се опитвам да правя", споделя Кюбан.

Сара Блейкли: Понякога трябва да се провалите

Докато милиардерката Сара Блейкли, основател на компания за бельо Spanx, е още подрастваща, баща й често я пита на вечеря: "В какво се провали тази седмица?"

"Докато пораствахме, баща ми насърчаваше мен и брат ми да се проваляме. Това, което ме научи, е, че неуспехът се състои в това да не се бориш срещу крайния резултат. Това ми позволи да съм много по-свободна, правейки различни неща и да опитвам много нови", разказва тя.

Бил Беличик: Следвайте страстта си

Треньорът на отбора по американски футбол Ню Ингланд Пейтриътс Бил Беличик напомня на децата си какви съветие получавал, докато е бил дете. "Казах им същото, което ми каза баща ми: Следвай сърцето си", разказва Беличик пред CNBC.

"Ако има нещо, което обичате и това е вашата страст, когато сте млад, направете го. Оставете всичко останало да се погрижи за себе си", съветва той.

Джеф Безос: Бъдете изобретателни

Най-богатият човек в света - Джеф Безос рядко говори за детството и родителите си, но признава ролята, която дядо му изиграва в живота му.

"Той беше изключително важен за мен и прекарах необичайно много време с баба и дядо си и особено с дядо си в ранчото. Едно от нещата, които са толкова интересни за този начин на живот и за дядо ми, е, че той сам правеше всичко", спомня си Безос.

Най-добрият урок, който научава от дядо си, е "да бъде изобретателен". Неговото мото, както Безос си спомня, е: "Ако има проблем, има решение."