Лондончани са прекарали над 100 часа или около 4 дена и половина в чакане в задръствания през 2015 г. Това превръща английската столица в най-натоварения град не само в Европа, но и в целия свят.

Това показва проучване на международната компания INRIX, която дава информация на шофьорите за пътищата в цял свят. Според него прекараните часове в трафик през миналата година са се увеличили с 5,2 часа в световен мащаб в сравнение с 2014 г.

От INRIX посочват, че основна причина за това е силният икономически растеж и постоянно растящото население в редица мегаполиси. В Лондон, например, населението е нараснало до 8,6 милиона души, като всяка година там се местят да живеят по 100 хиляди човека.

Извън Стария континент проблемът с придвижването е по-голям в градове, като Лос Анджелис, където човек стои „заклещен” в трафик по 81 часа на година.

Оказва се обаче, че не само английската столицата, но и редица други европейски градове са едни от най-натоварените в глобален мащаб. На второ място по този показател на континента се нарежда германския Щутгарт, където всеки шофьор е прекарал средно около 73 в задръстване.

Ето и десетте града в Европа, където положението е най-страшно:

10. Милано, Италия: 52 часа за 2015 г.;

9. Утрехт, Холандия: 53 часа;

8. Мюнхен, Германия: 53 часа;

7. Карлсруе, Германия: 54 часа;

6. Москва, Русия: 57 часа;

5. Брюксел, Белгия: 70 часа;

4. Кьолн, Германия: 71 часа;

3. Антверпен, Белгия: 71 часа;

2. Щутгард, Германия: 73 часа;

1. Лондон, Великобритания: 101 часа.