Норвегия, Швейцария и Исландия оглавяват списъка на държавите, където е най-добре да си пенсионер. Класацията е направена от инвестиционното поделение на банка Natixis - Natixis Global Asset Management, пише руското издание "Комерсант".

Рейтингът е изготвен за 43 страни по света, като в него са включени страните с най-развита икономика по стандартите на Международния валутен фонд, членките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и държавите от БРИК (Бразилия, Русия,Индия и Китай). 

Повечето държави в тази класация – 25, са от Европа. Първите три места се заемат от европейски страни, които обаче не са членки на ЕС – Норвегия, Швейцария и Исландия. Най-добри показатели за страните от Европейския съюз показват Швеция (пето място, след Нова Зеландия). Германия е на седмо място след Австралия. Осми и девети в класацията са съответно Холандия и Австрия. 

Десетката на най-добрите за пенсионерите места за живеене затваря Канада, а САЩ заема едва 14 място, отстъпвайки с едно място на Люксембург.

Русия заема 40-то място в рейтинга от 43 позиции, веднага след Турция. Веднага след Русия в пенсионерската класация на Natixis Global Asset Management се нареждат Бразилия, Гърция и Индия. 

Анализаторите поставят на добри позиции редица страни от Централна и Източна Европа: Чехия (18-та), Словения (24-то място), Естония (27-мо място), Полша (29-то место), Литва, Латвия и Унгария ( 30-то, 32-ро и 33-то место съответно). 

Експертите на банката са изготвили рейтинга, отчитайки продължителността на живота, държавните разходи за здравеопазване, развитостта и достъпността до пенсионерски програми, доходите и данъците. Както и Брутния вътрешен продукт на човек от населението в държавите, държавния дълг, нивото на безработица, равномерността при разпределението на доходите в обществото. 

Съставителите отбелязват, че лидерите в класацията са успели да се справят със ситуацията, в която с остаряването на населението се налагат развиването на допълнителни пенсионерски програми. 

Това е направено, например в Норвегия, с увеличаване на държавните разходи за целта, включително и чрез създаването на най-големият в света суверенен фонд, който се попълва от петролните приходи на страната.

Или пък по пътя на въвеждането на задължителни програми, отнасящи се до пенсионерите, за всички работодатели, както това се прави в Нова Зеландия и Австралия.

Снимка 245310