По време на пандемията от коронавирус парите, които емигрантите изпращат у дома, отчетоха спад, но все пак не толкова голям, колкото се очакваше по-рано. И това важи особено за страните с ниски и средни доходи.

Според данни на Световната банка, публикувани през миналата седмица, преводите на емигрантите за 2020 година възлизат на 702 милиарда долара, което е с 2,4% по-малко в сравнение с предходната 2019 година, когато те възлизат на 719 милиарда долара.

От тях спадът на финансовия поток към държавите със средни и ниски доходи е по-малък - от 1,6 на сто до общо 540 милиарда долара.

Всъщност данните показват, че осезаем ръст има точно при някои държави от тези категории.

Това важи за страни, като Бангладеш, Пакистан и Египет, който са сред тези, разтичащи най-много на изпращаните от хората зад граница средства. При тях увеличението надхвърля съответно 18 на сто, 17 на сто и 10 на сто.

Емигрантите са изпратили с $1 милиард по-малко средства в България през 2020-а

Емигрантите са изпратили с $1 милиард по-малко средства в България през 2020-а

В сравнение с рекордната 2019-а размерът на средствата е с 43% надолу, сочат данни на Световната банка

А кои са топ 10 на държавите в света, които получават най-много средства от гражданите си, живеещи в чужбина?

Според данните на Световната банка към 2020 година на първо място в това отношение е Индия. За изминалите 12 месеца паричния поток към страната възлиза на 83,1 милиарда долара. Казано по друг начин, индийците зад граница са изпратили у дома обща сума, равняваща се на икономиката на Шри Ланка.

На второ място след Индия е Китай, а на трето - Мексико, със съответно 59,5 и 42,9 милиарда долара за 2020 година. В Европа лидер по размер на изпращаните от емигранти средства е Франция. За изминалите 12 месеца паричния поток към нея възлиза на 24,5 милиарда долара.

Ето и кои са останалите лидери от топ 10, към които общата сума от емигрантските средства надхвърля 357 милиарда долара:

Infographic: The World's Top Remittance Recipients | Statista You will find more infographics at Statista