Акциите на Alphabet се покачиха с над 9 процента, след като компанията-майка на Google отчете по-добра от очакваната печалба. Цената им бе подкрепена и от решението на дружеството да започне обратно изкупуване на до $25 милиарда акции.

Приходите на компанията са възлезли на 31.71 милиарда долара, спрямо очакванията за 30.84 милиарда долара. Печалбата на акция е в размер на 14.21 долара, при при прогнозирани 13.97 долара, предава Infostock.bg.

Преди резултатите инвеститорите се фокусираха върху рекламния бизнес на Google, който отбелязва по-слаби от очакваните продажби през първото тримесечие. Alphabet извлича по-голямата част от своите продажби в цялата компания от рекламния бизнес на Google.

Рекламните продажби на Google за второто тримесечие възлизат на 32.6 млрд. долара, което е увеличение от 16% спрямо миналата година и малко над консенсусните очаквания за 32.58 млрд. долара, въз основа на данните на Bloomberg.

Ускоряването на ръста на продажбата на реклама от Google помага на компанията да се разсеят опасенията от продължаващото забавяне на основния бизнес на Alphabet. Преди резултатите от четвъртък рекламните приходи на Google се забавяха на годишна база през всяко от второто тримесечие на 2018 година.

В същото време, Alphabet вижда по-голяма част от приходите си в крайния, след като разходите за придобиване на трафик представляват по-малка част, отколкото през предходния отчетен период.

Общият оперативен маржин на Alphabet се повишава до 24% спрямо 18% през изминалото тримесечие. Това се оказа над средните очаквания на анализаторите за 22.6%.

"От подобрения в основните информационни продукти като Търсене, Карти и Google Асистент, до нови постижения в изкуствения интелект и нарастващите ни предложения в облачните технологии и хардуера, аз съм изключително развълнуван от инерцията в бизнеса на Google и иновациите, които стимулират нашия растеж", заяви в изявление главният изпълнителен директор на компанията - Сундар Пичай.

Акциите на Alphabet нараснаха с 7.41% по време на извънборсовия пазар вчера, след обявяването на резултатите на компанията. Акциите на Alphabet са загубили около 11.5% от стойността си до края на четвъртък.

През последните няколко месеца Google обяви нови методи за приходи от откриването на своя канал чрез новите рекламни формати на Discovery и преработените рекламни платформи.

Google избегна мултимилиардна глоба по делото за скандала със Street View

Google избегна мултимилиардна глоба по делото за скандала със Street View

Интернет гигантът се разминава със сделка за $13 милиона