Boeing Co. съобщи, че прекратява спорната поръчка за изграждане на сателит, финансирана от компания, която е собственост на китайското правителство. Решението идва след разследване на The Wall Street Journal, в което се проследяват финансовите връзки и ролята на Китай.

Законодателството в Съединените американски щати забранява на Boeing да продава сателити на Поднебесната империя. Компанията се изправи пред критика от високопоставени държавни служители и политици, които твърдят, че Boeing се е опитала да пренебрегне регулациите относно чувствителната технология, на която разчита и американската армия.

Източник на WSJ от Boeing твърди, че причината за прекратяване на поръчката се крие в бизнес отношения и не е свързана с обвиненията. По думите му, компанията ще се опита да продаде сателита, който е почти готов, на друг клиент.

На хартия поръчката бе от стартираща компания, наречена Global IP. Около $200 милиона от финансирането обаче идва от дружество, което е директна собственост на китайското Министерство на финансите, през офшорна компания. Сателитът трябваше да се използва за подобряване на достъпа до интернет в Африка.

Как Китай успя да "открадне" американски сателит

Как Китай успя да "открадне" американски сателит

Чрез офшорни компании и натиск, притежаваното от държавата дружество ще получи контрол над технологията