Британският авиопревозвач British Airways (BA) ще се откаже от около 5000 двупосочни полета тази зима, след като вече отмени около 13 процента от графика си поради недостиг на персонал, съобщават британските медии.

Авиокомпанията, собственост на IAGSA, обяви, че коригира зимния си график, включително чрез консолидирането на някои от полетите си на къси разстояния до различни дестинации. Съкращенията на полетите възлизат на около 8% от графика за зимния период.

BA ще отмени и 629 двупосочни пътувания до 29 октомври, след като летище Хийтроу обяви таван от 100 000 пътници на ден, за да овладее хаоса, който според оператора на летището се дължи на недостатъчен персонал на фирмите за наземно обслужване.

Служителите на British Airways излизат в стачка на летище Heathrow

Служителите на British Airways излизат в стачка на най-голямото летище в Европа

Стачните действия ще включват по-малко от 50% от персонала на летището

Около 80% от 120 637 полета на BA тази зима са на къси разстояния, като Женева е планирано да бъде най-добрата дестинация на авиопревозвача през периода, следвана от Амстердам, Барселона и Единбург, според данни от компанията за авиационни анализи Cirium.

Докато авиокомпаниите в цяла Европа се борят с недостиг на персонал, BA е сред най-тежко засегнатите, след като уволни 10 000 служители в пика на пандемията от Covid-19. 

Авиопревозвачът също така беше принуден да предложи на някои членове на персонала си увеличение от 13% на заплащането в споразумение със синдикатите, което отмени заплахата от мащабна стачка.

BA коментира, че клиентите, засегнати от промените, могат да изберат алтернативни полети с превозвача или пък друга авиокомпания или да поискат възстановяване на сумите за билети, които вече са заплатили.

Собственикът на British Airways и Iberia купува до 150 самолета "Боинг"

Собственикът на British Airways и Iberia купува до 150 самолета "Боинг"

Сделката е за моделите на Boeing "737-8-200" и "737-10"