Няма как да се отрече - 2020 година беше катастрофална за редица сектори на икономиката, като се започне от туризма, транспорта, мине се през ресторантьорството, хотелиерството и се стигне до търговията на дребно.

Пандемията се оказа катализатор за проблемите на редица големи компании, които през годините успяха да натрупат масивни дългове. В резултат на това през годината видяхме редица фалити на големи международни компании. Ето кои бяха само няколко от тях:

Hertz

Може да се каже, че международната компания за коли под наем Hertz, която оперира и на българския пазар, беше най-големият фалит за 2020 година. Към 22 май, когато гигантът обяви банкрута си, неговите активи възлизаха на 25,8 милиарда долара, а задълженията му - на 24,3 милиарда долара. През последните няколко години Hertz успя да натрупа сериозни дългове заради подновяването на автопарка си.

Как се стигна до фалита на Hertz?

Как се стигна до фалита на Hertz?

Компанията прави грешка след грешка - и не спира да трупа нов дълг

LATAM Airlines

Чилийската авиокомпания е най-големите в индустрията в Латинска Америка. Отново през май и за нея стана ясно, че е поискала защита от кредитори с дългове, възлизащи на близо 18 милиарда долара. Тя беше принудена да редуцира сериозно линиите, които обслужва. Нейното ръководство предстои да представи подробен план за преструктуриране на бизнеса ѝ.

Фалит същия месец обяви и втората по големина южноамериканска авиокомпания - колумбийската Avianca.

Avianca обявява фалит

Втората най-стара действаща авиокомпания в света обявява фалит

Тя не е изпълнявала редовен пътнически полет от края на март

Norwegian Air

Европейският пионер в сегмента на бюджетните полети Norwegian Air беше сред тежко засегнатите от пандемията. През ноември от компанията поискаха защита от кредиторите си в Ирландия, където е базиран флота ѝ. Нейните акции изгубиха 99% от стойността си през 2020 година, а от 10 000 души нейните служители бяха намалени до едва 1600.

Norwegian Air поиска защита от фалит

Третата най-голяма бюджетна авиокомпания в Европа поиска защита от фалит

Компанията ще може да отложи плащания по задълженията си за период от 100 дни

Wirecard

Германската компания за платежни услуги Wirecard влезе в центъра на най-големия корупционен скандал за 2020 година, след като стана ясно, че в сметките ѝ има дупка от 1,9 милиарда евро. След излизането на тази новина за седмица акциите ѝ се сринаха с над 96%. През юни стана ясно, че дружеството влиза в процедура по несъстоятелност.

Wirecard влиза в процедура по несъстоятелност

Wirecard влиза в процедура по несъстоятелност

След ареста на главния изпълнителен директор и липсващите €1,9 млрд.

JCPenny

Американската верига JCPenny е една от най-големите жертви на коронавируса от сектора на търговията. През май компанията, оперираща 840 универсални магазина в САЩ и Пуерто Рико, влезе във фалит с дългове в размер на близо 7,2 милиарда долара. През септември тя беше купена от инвестиционна група за едва около 800 милиона долара кеш и дългове.

Arcadia

В Европа Arcadia се оказа един от най-големите губещи в тази индустрия. Британската верига, която управлява над 400 магазина под няколко отделни марки, подаде молба за обявяване в несъстоятелност през декември. Компанията, зад която стои един от най-богатите британци - сър Филип Грийн, имаше 13 000 служители преди пандемията, но над 9000 от тях бяха освободени заради затварянето на обектите ѝ.

Arcadia е подала молба за обявяване в несъстоятелност

Още една голяма жертви на корона кризата: Модната империя на един от най-богатите британци фалира

Но богатството на милиардера остава непотъкнато