Европейският изпълнителен директор на Amazon, Ксавие Гарамбоа, ще подаде оставката си в края на годината, предаде Business Insider.

През последните осем години той ръководи европейските операции на Amazon за търговия на дребно. Преди това той е управляващ директор на Amazon във Франция.

Оттеглянето му беше съобщено в The Telegraph, а по-късно потвърдено от говорител на Amazon пред Business Insider.

Той ще бъде заменен от Жорит ван дер Мюлен, настоящият ръководител на устройства за електронна търговия за устройства в Европа, който контролира продукти като Kindle. Ван дер Мюлен работи в Amazon от 1999 г.

Amazon наема 10 000 души във Великобритания до края на годината

Amazon наема 10 000 души във Великобритания до края на годината

Компанията отваря и 20 000 временни позиции преди празничния сезон

По време на работата си в компанията Гарамбоа ръководи голямото разширяване на европейската работна сила на Amazon. През 2015 г. Amazon разполага с 40 000 служители в Европа - до края на 2020 г. ще наеме още в Обединеното кралство и ще има почти 100 000 служители на целия континент.

Гарамбоа стартира също модната услуга на компанията "Опитайте преди да купите", Amazon Wardrobe, във Великобритания и стартира операциите на Amazon в Турция.

Новината за напускането му идва седмици след като Дъг Гур, управляващ директор на Amazon в Обединеното кралство, и Джеф Уилк, глобален директор на Amazon, обявиха, че ще напуснат компанията.

Въпреки че част от ръководителите напускат, компанията продължава да разширява работната си сила по време на пандемията. На 3 септември тя обяви, че ще наеме 7000 служители във Великобритания, след като продажбите набъбват по време на блокирането. На 4 септември Amzaon съобщи, че ще открие 10 000 нови работни места към планираното разширяване на Белвю, Вашингтон.

Amazon отчете рекордна тримесечна печалба и 40% ръст на продажбите

Amazon отчете рекордна тримесечна печалба и 40% ръст на продажбите

Приходите от задграничните пазари на Amazon скочиха с 38%

"Благодарим на Ксавие Гарамбоа за ръководството му в Amazon Европа от 2012 г. Той е невероятен лидер и е изиграл ключова роля в изграждането на бизнеса на Amazon за търговия на дребно в цяла Европа", заяви говорител на компанията.

"Ксавие ще остане на поста си до края на тази година и ще работи в тясно сътрудничество със своя наследник през следващите месеци", заявиха от компанията.