Intel Corp води преговори за старт на производството на чипове за автомобилни производители, с цел за да се облекчи недостигът, поради който много автомобилни фабрики не работят. Това заяви главният изпълнителен директор на компанията Пат Гелсингър, цитиран от Reuters.

По думите му Intel провежда разговори с компании, които проектират чипове за автомобилни производители, за производството в фабричната мрежа на Intel.

Intel е една от компанииte в полупроводниковата индустрия, която едновременно проектира и произвежда собствени чипове. Миналият месец компанията обяви, че ще изгради фабрики в САЩ и Европа в опит да се противопостави на господството на азиатските производители на чипове като Taiwan Semiconductor Manufacturing и Samsung Electronics Ltd.

По думите на Гелсингер Intel ще отвори съществуващата си фабрична мрежа за компании за чипове, за да се пребори с недостига, който е нарушил поточните линии във автомобилните компании Ford Motor и General Motors.

Недостигът на компютърни чипове сериозно удря производителите на превозни средства. Автомобилните производители бяха принудени да намалят поръчките за чипове в началото на миналата година, когато пандемията предизвика временно затваряне на заводи и натисна спирачките при продажбите и производството на автомобили.

Продажбите на автомобили обаче се възстановиха по-рано от очакваното и индустрията се сблъска с недостиг на чипове.

Неотдавна Ford обяви, че е започнал да произвежда най-продавания автомобил в САЩ - пикапа F-150, без някои от чиповете, от които се нуждае. Недовършените автомобили ще се държат на склад, докато очакват пристигането на липсващите чипове.

General Motors и Ford предупредиха и инвеститорите, че недостигът на чипове ще намали печалбата им през 2021 г. с повече от милиард долара.

Недостигът може да продължи до края на първата половина на годината, прогнозира IHS Market още през декември 2020 г.