Глобалните компаниите въвеждат различни подходи по отношение на това как ще работят служителите. Някои ще залагат на дистанционна работна, докато други ще въведат хибриден подход, при който служителите прекарват част от времето си в офиса, а останалите работят дистанционно.

Ето какви подходи ще прилагат някои от най-големите компании в света:

Google

Служителите на Google ще се върнат в офиса до септември, но може да не са задължение да ходят там от понеделник до петък.

Компанията ще тества гъвкав подход, при който служителите ще ходят в офиса поне три дни в седмицата. Компанията също така прави промени в своите офис площи, за да има открити пространства за срещи на екипа.

Reddit

Базираната в Сан Франциско компания ще позволи на повечето от служителите си да работят дистанционно или в офиса според техните предпочитания.

Компанията уточни, че дори служителите да решат да работят от дистанция заплащането им няма да бъде намалено.

Twitter

Служителите в компанията, които искат да работят за постоянно от вкъщи, ще могат да го направят, заявиха от компанията по-рано тази година.

Dropbox

Близо 3000 служители в компанията ще работят дистанционно през повечето време и ще отидат в офиса при необходимост и за срещи с екипа.

Компанията обновява офисите си.

Coinbase

Основателят и главен изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг заяви на служителите си още през май, че тези, които предпочитат да работят дистанционно, могат да правят. Тези, които още искат да работят в офис, също ще могат ходят на работното си място.

"За много служители това вероятно ще бъде комбинация от двете. Но за всички нас дистанционната работа изисква друг начин на мислене и поведенческа промяна".

Unilever

Unilever тества четиридневна работна седмица с пълно заплащане за своите служители в Нова Зеландия. Тестът се прави от декември 2020 г. до декември 2021 г.

REI

Компанията заяви, че е склонна съм прилагане на политики за дистанционна работа и продаде новопостроения си кампус в Белвю, Вашингтон.

Компанията планира да има множество сателитни локации в целия регион, за да даде на работниците по-голяма гъвкавост, когато става въпрос за това къде могат да живеят и работят.