Нетната печалба, обявена от най-големия производител на петрол и газ в Централна и Източна Европа - OMV Petrom, за първото полугодие, се срина с 80% на годишна база до 190 милиона евро. Това се дължи от въздействието на т. нар. "данък солидарност" в Румъния, пише Romania Insider.

Само през второто тримесечие на годината най-голямата петролна и газова група в северната ни съседка обяви нетни загуби от 110 милиона евро, именно заради солидарния данък, който някои корпорации плащат.

През второто тримесечие на 2022 година дружеството плати 400 милиона евро "данък солидарност", след като нетната й печалба нарасна повече от три пъти на годишна база до 2 милиарда евро.

OMV Petrom съди Румъния заради търговия с газ

OMV Petrom съди Румъния заради търговия с газ

Компанията очаква решение за газовия проект Neptun Deep, който се оценява на около €4 милиарда

OMV Petrom се надяваше да избегне извънредния данък, който по предложение на Брюксел редица европейски държави налагат върху свръхпечалбите на големите енергийни компании, но така и не успя.

Европейският закон обхваща всички държави-членки на ЕС и има за основна цел да защитата най-уязвимите категории от населението срещу ефектите от повишаване на цените на енергията и да насърчи финансирането на инвестиции в стратегически енергийни проекти.

Съветът за чуждестранни инвестиции (FIC) в Румъния се противопоставя на солидарната вноска, твърдейки, че "правителството застрашава стабилността, предвидимостта и прозрачността на инвеститорите в страната.

OMV, Lidl и Kaufland: Кои са най-печелившите компании в Румъния за 2022-а?

OMV, Lidl и Kaufland: Кои са най-печелившите компании в Румъния за 2022-а?

Компания, регистрира най-високата, реализирана някога от румънска компания печалба