Най-голямата нефтохимически компании в света Saudi Basic Industries отчете меко казано слаба печалба за второто тримесечие. Сривът е с 85%, заради по-ниските средни продажни цени.

Компанията отчете нетен доход от 1,18 милиарда риала (315 милиона долара) през второто тримесечие, в сравнение със 7,93 милиарда риала година по-рано. Данните са цитирани от Reuters.

Безизвестният китайски гигант, който господства на световния пазар на метали

Безизвестният китайски гигант, който господства на световния пазар на метали

САЩ и Европа бързат да осигурят доставки на ключови суровини на фона на стремежа към по-зелени технологии

"Световната икономика се забавя, заради затягането на паричните политики за справяне с инфлацията, което води до по-слабо търсене и намаляване на средните продажни цени на продуктите на компанията, както и по-малки продадени количества", каза SABIC в съобщението си за печалбите.

Печалбите на SABIC са свързани с цените на петрола и глобалния икономически растеж. Продуктите като пластмаси, торове и метали, с които търгува компанията, се използват в строителството, селското стопанство и индустрията, както и в производството на потребителски стоки.

Миналия месец химическият гигант Dow отчете 70% спад на печалбата за второто тримесечие и предупреди, че макроикономическата среда ще остане предизвикателна.

Производителят на полиефини Borouge миналия месец отчете 53% спад на нетната печалба до 229 милиона долара.