Правителството на Нидерландия може да въведе ограничение върху "износа" на технологии производство на полупроводници към Китай, заради защита на националната сигурност. Това следва усилията на САЩ да ограничат износа на чипове за Китай, пише CNN.

Това би било първата конкретна стъпка от страна на Нидерландия, която досега беше против приемането на правилата, настоявани от Вашингтон, за да спрат китайската индустрия за производство на чипове и да забавят нейния военен напредък.

През октомври САЩ наложиха експортни ограничения върху доставките на американски инструменти за производство на чипове в Китай. За да има по-голям смисъл от ограниченията и за да бъдат ефективни, трябва други ключови доставчици в Нидерландия и Япония, които имат ключова технология за производство на чипове, да се съгласят. Тези страни водят преговори по въпроса от месеци.

Най-ценната технологична компания в Европа ASML се опитва да избегне война с производството на чипове

Най-ценната технологична компания в Европа се опитва да избегне война с производството на чипове

ASML не е американска компания, но обикновено използва части от САЩ, което дава на Вашингтон известна степен на влияние

Министърът на търговията на европейската страна Лиесе Шрайнемахер обяви решението в писмо до парламента, като каза, че ограниченията ще бъдат въведени скоро. В писмото не се посочва името на Китай, който ключов търговски партньор, нито пък се назовава ASML Holding (ASML), най-голямата технологична компания в Европа и основен доставчик на производителите на полупроводници, но и двете ще бъдат засегнати. Засегната от износа ще бъде технологията, включваща литографската система "DUV", която е една от най-модерните машини, които ASML продава на производителите на компютърни чипове.

ASML очаква продажбите в Китай да останат на същото ниво - 2,2 милиарда евро през 2023 г., което предполага свиване, защото компанията очаква общите продажби да нараснат с 25%.

Компанията никога не е продавала своите най-модерни "EUV" машини на клиенти в Китай, а по-голямата част от неговите "DUV" продажби в Китай отиват на сравнително по-малко напреднали производители на чипове.

Монопол: Нидерландската ASML, която господства над глобалната индустрия за чипове

Монопол: Как една европейска компания господства над глобалната индустрия за чипове

Tехнология, която използват най-големите играчи в индустрията, е собственост на ASML

Съобщението на властите остаря много въпросителни, включително дали ASML ще може да обслужва DUV машини на стойност над 8 милиарда евро, които е продала на клиенти в Китай от 2014 г. насам.

Очаква се и Япония да публикува актуализация на своите политики за износ на оборудване за чипове още тази седмица.