Основателят на easyJet сър Стелиос Хаджи-Йоану предлага £5 млн. на всеки служител на компанията, който му предостави информация, благодарение на която сделката на бюджетната авиолиния за 107 самолета от Airbus може да бъде провалена, предава The Guardian.

Хаджи-Йоану прекара последните месеци в опит да спре поръчката за £4,5 млрд., която, по думите му, ще остави компанията без достатъчно средства, с които да оцелее от коронакризата.

В отворено писмо предприемачът, който притежава една трета от компанията, казва, че "easyJet в момента се управлява от определени директори, които мога да определя само като "мошеници". Това е искреното ми мнение".

"Мошениците искат да запазят договора с Airbus, въпреки факта, че има достатъчно доказателства, че плащането ще вкара easyJet в банкрут до декември 2020."

Хаджи-Йоану многократно се опита да спре сделката и свика общо събрание на акционерите с целта да премахне четирима от директорите на компанията - председателя на борда Джон Бартън, главния изпълнителен директор Йохан Лундгрен, финансовия директор Андрю Финлей и независимия директор Андреас Бируирт. Срещата е насрочена за 22 май.

Миналата седмица акционерите Invesco, Phoenix Asset Management и Ninety One, които общо притежават 15%, заявиха, че ще гласуват срещу предложенията на основателя.

Самата компания отхвърля обвиненията и твърди, че в сделката няма нищо нередно. Миналият месец easyJet постигна съгласие с Airbus доставката на новите самолети да бъде забавена.