"Руският Google" реши, че не може да остане в Русия. Седалището на доминиращата търсачка в страната Yandex е в Москва. Компанията е основана от двама руски предприемачи. Yandex се надява да прехвърли своите най-обещаващи нови технологии в чужбина и да изостави по-голямата част от руския си бизнес, за да избегне ефекта от западните санкции, наложени след като президентът Владимир Путин нареди на Русия в Украйна, пише Fortune.

Според плана Yandex N.V. - холдинговата компания на Yandex, регистрирана в Холандия - ще продаде по-голяма част от руския си бизнес, включително електронна търговия и услуги за превоз, на местен купувач. По-късно New York Times съобщи, че след това Yandex N.V ще прехвърли най-обещаващите си технологии към неруски пазари.

Прекъсвайки връзките си с Русия, Yandex се надява да защити най-новите си начинания, като например самоуправляващи се автомобили, облачни изчисления и образователни технологии и най-вече да избегне санкции. Западните партньори на компанията се отмениха връзките с отдръпнаха от Yandex, като в това число влиза и компанията за доставка на храна Grubhub, която прекрати инициативата си за доставка на роботи с Yandex дни след инвазията на Русия. Новият контрол върху износа пък ограничава продажбата на модерни технологични компоненти в Русия.

Изглежда Yandex има план, но пред него има препятствия. Първо ще трябва да намери местен купувач, готов да закупи руския й бизнес. Освен това ще се нуждае от разрешението на Москва, респективно на Путин, за прехвърляне на технологични лицензи извън страната, а акционерите на Yandex ще трябва да се съгласят с плана.

Според някои съобщения планът е подкрепен от Алексей Кудрин, бивш министър на финансите на Русия. Очаква се Кудрин да заеме водеща позиция в Yandex, след като сделката приключи, пише Fortune, позовавайки се на FT.

Санкции и отлив на персонал

Yandex е основана през 2000 г. и контролира около 60% от пазара на търсачки в Русия. Има инвестиции в услуги за превоз, електронна търговия и други.

Въпреки че не е държавна собственост, Yandex има близки отношения с руското правителство. През 2019 г. Yandex се съгласи да даде на държавата по-голямо участие в своите оперативни решения в опит да предотврати законодателството, ограничаващо чуждестранната собственост върху руски технологични компании.

Фондовата борса NASDAQ спря търговията с акции на Yandex скоро след старта на войната, поради опасения относно санкциите на САЩ. Акциите на Yandex в Москва се сринаха, но приходите са се увеличили с 46% през третото тримесечие на годишна база.

Руската технологична компания също беше засегната от напускането на руснаци след инвазията в Украйна. Над 10% от 19 000 служители на Yandex са напуснали, съобщи Bloomberg през август.

Европейският съюз пък наложи санкции на ръководителите на Yandex, обвинявайки компанията, че насърчава  руска пропаганда на своята новинарска платформа. През март ЕС санкционира зам.-главния изпълнителен директор на Yandex Тигран Худавердян, който отговаряше за отдела за новини.

ЕС санкционира основателя на Yandex и тогавашния главен изпълнителен директор Аркадий Волож през юни, като го обвини в "материална или финансова" подкрепа за инвазията на Русия. Волож подаде оставка като главен изпълнителен директор същия ден. Yandex продаде своя отдел за новини на другата руска технологична компания VK през август.