Когато стартира дейност у нас през 2000 г., международният технологичен концерн Liebherr започва с персонал от 170 души. По името "Либхер-Хаусгерете Марица" и с операции в Тракия икономическа зона, българският екип на компанията днес надминава 2 000 души.

Този октомври заводът за хладилници и фризери произведе 15-милионния си уред в България, което е своеобразен рекорд, съобщиха от дружеството.

Като цяло компанията инвестира у нас над 200 млн. лв. в производствена и логистична база, модернизация и разширение, както и в развитието и повишаването на квалификацията на персонала.

Компанията работи със 76 български фирми-доставчици. "Местните подизпълнители създават различни детайли за широката гама хладилници и фризери, за които имаме пазари и клиенти в целия свят, коментира Христо Георгиев, управител "Финанси и администрация" на фирмата.

Liebherr открива трети завод в България за над €17 милиона

Liebherr открива трети завод в България за над €17 милиона

Това е третата инвестиция на германската компания в Тракия икономическа зона край Пловдив

През 2005 г. е произведени над 1 милион уреда, през 2012 г. бройката вече е 5 милиона, а 2018 г. - 10 милиона. Само през 2020 г. Либхер произведе над един милион хладилници и фризери.

Компанията е един от най-големите работодатели и фирми и ключов производител на почти изцяло експортно ориентирана продукция. Дейността на немската група тук привлече още няколко чуждестранни компании, нейни контрагенти, които откриха заводи в Тракия икономическа зона.

Компанията е известна и като работодателят с едни от най-високите възнаграждения в Пловдивска област. Заводът в ТИЗ открива нови работни позиции за специалисти в развойния си център.

След като публикува резултатите си за първите девет месеца на годината, финансовият директор на Volkswagen каза, че поръчките за електромобили са намалели с 50% в Европа. Приемът на поръчки от VW беше недостатъчен, което се дължи на забавяне на общия пазар.