Geis Group придобива мажоритарен дял (66%) от Quehenberger Logistics (Квеенбергер Логистикс) със задна дата от 1 януари 2023 г. Стойността на сделката не беше разкрита.

Останалите 34 процента ще се държат от предишния мажоритарен собственик - Кристиан Фюрщалер, който ще продължи да управлява бизнеса като Изпълнителен директор на Quehenberger Logistics в съществуващата организационна структура с всички служители.

"Квеенбергер Логистикс" оперира в България от 2013 г., когато придобива конкурента си Х1 Express

Доставчиците на логистични услуги Geis и Quehenberger се допълват по отношение на география и производителност. И двете компании са активни в свързани бизнес области, но предимно в различни страни. В допълнение към основните пазари на Германия и Австрия, групата компании консолидира присъствието си особено в Централна и Югоизточна Европа. Логистичните услуги, предлагани на клиентите, варират от автомобилен товарен транспорт и договорна логистика до въздушен и морски транспорт - включително индустриални мрежи, напр. за мода, както и други сложни индустриални решения.

С общо около 10 000 служители на приблизително 200 локации в 13 държави и оборот от около два милиарда евро, групата компании се превръща във водещ логистичен играч на своите пазари.

Дъщерните дружества на Quehenberger в Русия, Беларус, Казахстан и Украйна са изключени от придобиването. Тези компании бяха отделени от Augustin Quehenberger Group в отделна холдингова компания, CF Logistics GmbH, през 2022 г.

Водещият производител на електроника Escatec започна производство в Пловдив

Втора чуждестранна инвестиция в сектор с електроника у нас от началото на годината

Българското поделение на компанията може да се превърне в основното й производствено съоръжение в Европа

Желано партньорство с ясна цел: растеж

С поглъщането на акциите на Quehenberger, Geis Group ще извърши най-голямото придобиване в историята на своята компания.

"Искаме активно да преследваме интересните възможности за растеж на пазара в Югоизточна Европа", казват в изявление Ханс-Волфганг Гайс и Йохен Гайс, управляващи партньори на Geis Group. "В допълнение към фокусирането върху органичния растеж, ние обсъдихме различни опции за придобивания. Разговорът за нашите стратегически амбиции с компания, с която сме приятели от години, очевидно беше предпочитаният избор. Нашите компании работят заедно от десет години. Познаваме се много добре, имаме сходни корпоративни култури и пълно съгласие по стратегическите перспективи. Затова сме много доволни, че тази транзакция се осъществи."

С придобиването на акциите на Quehenberger, Geis Group ще направи голяма крачка напред в стратегията си за реализиране на бърз растеж не само на обслужваните досега пазари, но и в цяла Югоизточна Европа.

Quehenberger с рекорден оборот

През последните 15 години Quehenberger се развива бързо. "През 2009 г. поехме LKW Augustin с оборот от 90 милиона евро", обяснява Фюрсталер, "една година по-късно купихме части от бившата Quehenberger Group и възобновихме марката. Оттогава отбелязваме стабилен растеж. Миналата година, през 2022 г., постигнахме рекордни продажби от около 650 милиона евро. На някои пазари поддържаме водеща пазарна позиция. В тясна координация с Geis Group сега ще използваме компетенции и синергии за бързо разширяване на бизнеса."

След транспортния хаос: Румъния пуска нови влакове на пристанището в Констанца

След транспортния хаос: Румъния пуска нови влакове на пристанището в Констанца

За по-голям трафик и доставки към Украйна

Най-доброто от двете: Комбинирана сила и по-плътна мрежа

Geis и Quehenberger ще обединят силните си страни в бъдеще и ще продължат да подобряват своите портфейли от услуги. Тъй като в рамките на групата компании те ще определят най-добрите показатели като стандарт за всички процеси.

Клиентите ще получат достъп до много по-голяма мрежа, която се простира от Люксембург до Черно море и от Балтийско море до Средиземно море. Още по-важни са модерните, устойчиви и ефективни логистични решения по цялата верига на доставки, които Geis и Quehenberger ще прилагат заедно със своите клиенти като силни логистични партньори. Това включва и висока степен на дигитализация, използване на AI и автоматизация.

"В тези области можем да намалим инвестиционните разходи в бъдеще чрез съвместен подход", казва Родолф Шьотел, финансов директор на Quehenberger Logistics.

Quehenberger се счита за пионер в индустрията, когато става въпрос за дигитализация и автоматизация, докато GeisGroup е постигнала високо ниво на ефективност и устойчивост в своите услуги - идеална отправна точка за по-нататъшно развитие на авангардни логистични решения.

"Нашата цел за успешно и устойчиво напредване на стратегическия растеж и по-нататъшно развитие на стойността и ефективността на компанията съвпада напълно с тази на Geis Group", казва Шьотел.

Най-големите рискове пред транспортния сектор, който дава работа на 160 000 души у нас

Най-големите рискове пред транспортния сектор, който дава работа на 160 000 души у нас

Индустрията, допринасяща за над 15% от БВП, е изправена пред трудна година

"Ние сме финансово стабилни и независими, имаме бързи процеси на вземане на решения в нашата средно голяма корпоративна култура и предлагаме на нашите клиенти отлични логистични решения на тази основа", заключават Ханс-Волфганг Гайс и Йохен Гайс. "Нашите общи цели са силни оперативни звена, ефективност, качество и устойчивост."

Сделката подлежи на одобрение от антитръстовите органи. 

Съгласно уведомлението, посстъпило в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се очаква операцията да окаже въздействие върху следните съответни продуктово-географски пазари в България: спедиция, транспорт и договорна логистика.