2019 година измина с немного на брой сделки на българския пазар, но за сметка на това някои от тях бяха ключови за банковия, медийния и телекомуникационния сектори. Втората най-голяма банка по активи у нас разшири присъствието си, а заедно с това се появи и новият трети по размер играч на пазара.

Лидерът в предлагането на платена телевизия в България се оказа с нов собственик, както и две от водещите телевизии у нас. За втора година обаче се размина сделката за едно от трите електроразпределителни дружества в страната, която отново се оказа спряна от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Сливането на "Банка ДСК" и "Сосиете Женерал Експресбанк"

Още в първите седмици на 2019 година от втората по големина банка в България "Банка ДСК" обявиха официално, че сделката за обединението ѝ с дъщерното дружество на френската Societe Generale - "Сосиете Женерал Експресбанк". Обединението беше обявено още в края на лятото на 2018 година. Стойността на сделката не беше посочена, но според източници тя е била малко над 720 милиона лева.

"Сосиете Женерал Експресбанк" вече официално е собственост на ДСК

"Сосиете Женерал Експресбанк" вече официално е собственост на ДСК

Интеграцията на двете банки ще приключи през 2020 г.

Покупката на българския пазар беше част от цялостната стратегия на собственика на "Банка ДСК" - унгарската OTP Group, за увеличаване на присъствието ѝ в Източна Европа. Групата изкупи дъщерните компании на Societe Generale в региона и вече развива дейност на 12 пазара в региона, включително в Сърбия, Румъния, Хърватия, Словения, Словакия и други.

"Банка Пиреос" вече е "Пощенска банка"

В средата на годината от "Юробанк", която управлява "Пощенска банка", потвърдиха, че са приключили придобиването на "Банка Пиреос", с което се създаде нов лидер на пазара у нас. Така след сливането за 75 милиона лева се появи третата най-голяма банкова група у нас. Обединената финансова институция разполага с активи от над 5 милиарда евро и капитал от повече от 600 милиарда евро.

Официално: "Пощенска" и "Пиреос" се обединиха в третата най-голяма банка на пазара

Официално: "Пощенска" и "Пиреос" се обединиха в третата най-голяма банка на пазара

Обединената банка ще разполага с третия по големина кредитен портфейл у нас

Петр Келнер, който искаше "Нова телевизия", но получи bTV

Чешкият милиардер Петр Келнер искаше да добави "Нова броудкастинг груп" към портфолиото си след като придоби бизнеса на скандинавската Telenor в региона. Сделката беше на финалната права, като ръководеното от него инвестиционно дружество PPF Group щеше да плати 185 милиона евро за активите на шведската MTG у нас. Въпреки че международните регулатори дадоха своето "да" за придобиването, то беше спряно от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Така през февруари месец или няколко седмици по-късно стана ясно, че има нов купувач за групата на "Нова" - Кирил Домусчиев. В крайна сметка сделката беше извършена от неговата "Адванс Медиа Груп", а председател на Съвета на директорите на медийната група стана брат му - Георги Домусчиев.

Официално: Келнер купува bTV в сделка за над 2 милиарда долара

Официално: Келнер купува bTV в сделка за над 2 милиарда долара

Чешкият бизнесмен навлиза наведнъж на 5 пазара, сред които и българския

Петр Келнер изгуби възможността да стане собственик на "Нова броудкастинг груп", но едва няколко месеца по-късно стана ясно, че той е един от заинтересованите за изкупуването на бизнеса на Central European Media (CME), част от който е и bTV. С тази стъпка PPF Group получи достъп до медийния пазар в 5 страни от региона, включително и у нас, а сделката беше за общо 1,15 милиарда евро.

Сръбският собственик на Vivacom

В началото на ноември месец стана ясно, че Vivacom ще има нов собственик и той идва от Сърбия. Става въпрос за най-голямата кабелна компания в западната ни съседка United Group. По неофициална информация стойността на продажбата е 1,2 милиарда евро, като тя трябва да приключи до средата на 2020 година. United Group успя да сключи още една важна, но значително по-малка сделка през годината. Групата купи хърватския телеком Tele2 срещу 220 милиона евро.

Vivacom има нов собственик

Vivacom има нов собственик

По неофициална информация сделката е за €1,2 милиарда

Пътят към възстановяването на Bulsatcom

Най-големият доставчик на платена телевизия у нас - Bulsatcom, изпадна в тежко финансово положение през 2018 година. Това беше потвърдено от отчета на компанията за миналата година. За този период тя има загуба след данъци в размер на 11,4 милиона лева и дългове в размер на 300 милиона лева, част от които вече са погасени.

Заради тази ситуация от Bulsatcom обявиха през октомври, че ще работят по преструктуриране на компанията си. Част от стратегията беше и влизането на Българската банка за развитие (ББР), Европейската банка за развитие (ЕБВР) и английския фонд Blantyre Capital като акционери в дружеството.

Bulsatcom ще има нови собственици

Най-големият телевизионен оператор в България ще има нови собственици

Компанията е успяла да разреши голяма част от тежките си финансови проблеми

Вторият провален опит за продажбата на ЧЕЗ

Една от актуалните теми в края на 2018 година беше придобиването на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Нов собственик на активите на чешкото дружество у нас трябваше да стане "Инерком". Изборът на фирмата като нов собственик породи много негативни коментари, а в крайна сметка сделката беше спряна от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

През лятото на 2019 година се появи нов кандидат за ЧЕЗ - "Еврохолд България". Покупката беше на стойност от 335 милиона евро или с 15 милиона евро повече от предлаганата от "Инерком" сума. В края на октомври обаче и тази сделка беше спряна от регулатора. Все още предстои да се разбере какво ще стане с активите на ЕРП-то у нас, но преди време от чешкия собственик посочиха, че вероятно няма да се изтеглят от българския пазар при блокиране на споразумението от КЗК.

КЗК спря покупката на ЧЕЗ от българския "Еврохолд"

КЗК спря покупката на ЧЕЗ от българския "Еврохолд"

Според комисията сделката ще възпрепятства пазарната конкуренция