Поне 80 долара на акция е цената, която инвеститорите в Qualcomm Inc. искат от Broadcom Ltd. Първоначалното предложение бе за 70 долара на дял - и ако съдим по историята, сделка може и да има около 75 долара, пише Bloomberg.

"Ще бъдем много заинтересовани в оценяване на оферта, която започва с 8", казва Даниел О'Кийф, мениджър на Artisan Global Value Fund, който управлява 3.1 милиарда долара активи - сред които акции на Qualcomm. Бордът "трябва да накара Broadcom да се върнат с по-висока оферта".

На 13 ноември бордът на Qualcomm отказа офертата за придобиване на стойност 105 милиарда долара, като я оцени като твърде ниска. Broadcom все още не са подобрили предложението, но от компанията заявиха, че остават "напълно отдадени" на покупката.

Qualcomm отхвърля оферта за $103 милиарда

Qualcomm отхвърля оферта за $103 милиарда

Сделката с Broadcom изглежда все по-несигурна

Изпълнителният директор на Broadcom Хок Тан обаче е популярен с твърдите си позиции, а и Qualcomm има доста проблеми.

Тан бе водеща фигура в редица сделки, които разтърсиха сектора през последните две години. В рамките на няколко транзакции той успя да удвои размера на своята компания. В три от най-големите му покупки - LSI Corp., Broadcom Corp. и Brocade Communications Systems Inc. - Тан не е платил повече от 6.8 процента от първоначалната си оферта, показват официални данни, събрани от Bloomberg.

Apple се готви да зареже Qualcomm

Apple се готви да зареже Qualcomm

Двете компании водят тежък спор от месеци

Лекото повишение с 6.8 процента би качило офертата до 74.76 долара за акция. "Със сигурност очакваме още един рунд преговори", смята Дейвид Ролф, главен директор по инвестициите в Wedgewood Partners Inc., който управява около 5.2 милиарда долара. "И офертата трябва да е поне по 80 долара, за да се съгласят достатъчно акционери".

Инвеститорите може и да не одобряват първоначалното предложение, но пред Qualcomm има доста проблеми - битка в съда с Apple и действия на регулаторите по света, които застрашават печелившия бизнес с лицензи. Съвсем не помага и фактът, че Qualcomm не успява да запише ръст на акциите, който да се сравни с този на останалите компании в сектора. Преди да се заговори за евентуална сделка, дяловете на корпорацията бяха поевтинели с 16 процента от началото на 2017 г., а бенчмарковият индекс повиши стойността си с 41 процента.

Четири компании се намесиха с дело в спора между Apple и Qualcomm

Четири компании се намесиха с дело в спора между Apple и Qualcomm

Сагата се заплита