Компания, зад която стои най-големия независим търговец на петрол в света Vitol, е близо до сделка за закупуване на над 90% дял в Adriatic LNG - най-големият терминал за внос на втечнен природен газ в Италия, от ExxonMobil и QatarEnergy. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на източници. Терминалът за внос на втечнен природен газ край адриатическото крайбрежие се намира в Северна Италия.

В момента Exxon държи 70,7% от Adriatic LNG, познат като Terminale GNL Adriatico Srl, чрез дъщерното си дружество ExxonMobil Italiana Gas. Другите акционери в италиански терминал са подразделение на държавния гигант на Катар QatarEnergy с 22% дял и италианския оператор на газова мрежа Snam със 7,3%.

Миналата година ExxonMobil обяви мажоритарния си дял в терминала за внос на LNG за продажба, като част от плана си за продажба на активи. Тогава очакванията бяха, че сделката ще оцени целия LNG терминала на около 868 800 милиона евро.

 Най-големият терминал за втечнен природен газ в Европа подписа 10-годишна сделка за доставка на LNG от Алжир

Най-големият LNG терминал в Европа подписа 10-годишна сделка за доставки от Алжир

Това е първото споразумение за подобен капацитет за внос, еквивалентно на 3 милиона тона LNG годишно

BlackRock беше сред споменатите имена в преговорите, но се оттегли от преговорите с Exxon. Vitol все още е в надпреварата чрез компанията за съхранение на енергия VTTI.

Другият акционер на Adriatic LNG - операторът на газовата мрежа Snam със 7,3%, ще има 45 дни, за да реши дали да упражни правото си на първи отказ да увеличи дела си в терминала за внос на LNG, когато сделката бъде подписана, добавиха източниците.

Snam има опции да повиши дела си в Adriatic LNG до 15% или 30% съгласно споразумения с настоящите акционери, коментира главният изпълнителен директор на компанията Стефано Вениер.