Две от най-големите руски банки са напът да придобият значителен акционерен дял в най-големия търговец на дребно в Хърватия - знак, че Москва разширява обхвата си в периферията на Европейския съюз, който от години се опитва да отблъсне руските инвестиции.

Държавните Sberbank и VTB Group започват да конвертират искове за около 1.4 млрд. евро в дълг към собствения капитал на "Агрокор", след като компанията изпадна в несъстоятелност миналата година на фона на твърдения за счетоводни измами.

Сделката стана възможна, след като Sberbank заведе редица дела в сурова битка, за да бъдат признати претенциите й. Делът, който все още не е определен, ще надхвърли руските инвестиции в Хърватия след отделянето й от бивша Югославия.

Какво е икономическото влияние на Русия на Западните Балкани?

Какво е икономическото влияние на Русия на Западните Балкани?

И в кои сектори е концентрирано то

Той ще даде на Москва нова възможност да разшири влиянието си в регион, който още преди падането на комунизма се опита да се измъкне от орбитата й, опитвайки се да постигне по-висок жизнен стандарт и по-демократична система.

Sberbank твърди, че просто защитава инвестициите си и не е в бизнеса с поемането на властта във фалирали компании. Руският посланик в Загреб обаче не пропусна възможността да отбележи политическото значение.

"Чудя се защо вашите западни приятели, ваши стратегически партньори, не дойдоха при вас да ви помогнат с "Агрокор". Русия отново доказва, че е надежден приятел на Хърватия и каквото и да трябва да направим тук, ще го направим, за да насърчим стабилността на вашата страна", заяви пред журналисти посланик Анвар Азимов.

Русия иска значително да увеличи влиянието си в Хърватия

Русия иска значително да увеличи влиянието си в Хърватия

Тъй като отношенията между Русия и Запада са в най-лошото си състояние от времето на Студената война, всеки ход на руските компании за увеличаване на инвестиционните, военните или други връзки в източните държави-членки на ЕС е подложен на стриктна проверка от съюзниците.

Унгарското правителство, което се сблъска с ЕС заради демократичните ценности, си навлече критики през 2014 г., когато сключи договор за 12.5 млрд. евро с руската "Росатом" за разширяване на ядрената централа в страната, точно когато властите в Москва анексираха Крим от Украйна.

Подпомогната от САЩ за постигането на своята независимост, Хърватия е силен поддръжник на санкциите на ЕС срещу Русия. И докато руските инвестиции се изливаха в съседна Сърбия и доминираната от етническите сърби част от Босна и Херцеговина, в Хърватия досега те се ограничаваха до хотели, бензиностанции на LukOil и дялове в няколко други компании.

Загреб отказа да вземе участие в газопровода "Южен поток", ръководен от Москва, и дълго време отклоняваше интереса на руските газови компании към рафинерията INA Industrija Nafte. Посланикът на САЩ в страната Робърт Кохорст заяви, че ще бъде "грешка" INA да бъде продадена на руска компания, критикувайки "разрушителната роля" на Русия в региона.

През миналата година Sberbank се дистанцира от коментарите на руския посланик Азимов, че руската помощ зависи от сътрудничеството с Москва. Главният изпълнителен директор на банката Херман Греф съобщи, че тя е поискала от Министерството на външните работи да изясни думите на Азимов, а отговорът е бил, че той изразява личното си мнение.

"Агрокор" е най-голямата компания на Балканите и една от най-мощните в ЦИЕ

"Агрокор" е най-голямата компания на Балканите и една от най-мощните в ЦИЕ

Руските банки излязоха в сцената, когато собственикът на "Агрокор" Ивица Тодорич трябваше да вземе заем за покупката на словенския конкурент Mercator Poslovni Sistem през 2014 г.

Бизнесменът, който превърна "Агрокор" в най-голямата компания на Балканите, с 60 000 служители и приходи от 6.4 млрд. евро, беше обвинен в измама през октомври, след като независим одит разкри стотици милиони евро скрити задължения на компанията. Тодорич, който живее в Лондон, отрече всякакви злоупотреби, но ще бъде екстрадиран в Хърватия, за да бъде изправен пред хърватски съд.  

Докато отписванията все още предстои да бъдат определени преди планираните размени на дълг срещу дялов капитал, хърватският търговец на дребно заяви, че кредиторите могат да разполагат с 4.7 млрд. долара при преструктурирането, което трябва да приключи до 10 юли.

Когато банките преобразуват дълга си, новата им собственост ще бъде най-големият комбиниран дял в "Агрокор", въпреки че хърватският министър на икономиката Мартина Далич отбеляза, че кредиторите обикновено не остават дългосрочни собственици на компании.

"Хърватия винаги е била добър ученик на Съединените щати и Европейския съюз, но тук пазарът надцака политиката. Парадоксът е, че тези руски банки също могат да бъдат политически играчи до известна степен", смята Зарко Пуховски, професор по политически науки в Загребския университет.