Румъния дължи общо над 350 милиона евро за лечение на румънски пациенти в клиники в Европа, а дългът продължава да нараства. Това се съобщава в журналистическа разработка на предаването "Наблюдател" на румънската телевизия Антена 1.

През миналата година Румъния е успяла да изплати към клиниките само 70 милиона евро, а представители на медицинските среди се опасяват, че европейската система може да започне да отказва лечение на румънски пациенти заради неплатените сметки, посочва телевизия Антена 1.

Онкологичните заболявания са на първо място сред болестите, заради които румънски пациенти търсят лечение в чужбина. Много от тях използват формуляр на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), за да получат лечение в Европа. Други се лекуват зад граница, използвайки европейската здравна карта или временно местожителство в други държави.

Румънската държава има неизплатени сметки още от 2015 г., отбелязва Антена 1. Председателят на НЗОК на Румъния Валерия Хердя призна, че Касата има "много големи дългове", натрупани в чужбина. Лекари от чуждестранни клиники потвърждават, че броят на румънските пациенти се е увеличил след пандемията от Ковид-19.

Същевременно руманската НЗОК плаща много по-високи цени за изследвания и операции в европейски клиники в сравнение с тези в Румъния. Например сумата, която румънската държава изплаща за хирургична интервенция в Румъния, е три пъти по-ниска в сравнение със същата операция в европейска клиника, отбелязва телевизията.

Най-големи задължения Румъния има към клиники в Германия, като дълговете вече превишават 150 милиона евро, т.е. те са над 40% от цялата дължима сума за лечение на румански граждани в страни от ЕС. Всяка година румънската държава преговаря с клиники в Европа за разсрочено плащане на дълговете, информира още Антена 1.

Как нашите балнеокурорти и СПА туризъм привличат германски и австрийски туристи

Как нашите балнеокурорти и СПА туризъм привличат германски и австрийски туристи

1 евро вложено в превенция, спестява 7 евро за лечение, коментира пред Money.bg Сийка Кацарова, председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм