България и Румъния, заедно с Унгария, Южна Африка, Тунис и Ямайка, си поделят 69-о място от общо 180 държави по индекса за възприемане на корупцията, публикуван от Transparency International. Така оставаме на дъното на подреждането сред всички страни в ЕС и даже не влизаме в първата една трета от 180-те държави, изследвани от организацията.

Относително добрата новина все пак е, че при тазгодишното изследване страната ни получава една точка повече до общо 44, с което се изкачва с пет позиции в общото подреждане, след като през миналата година беше 74-о място, а Румъния - на 70-о. Така двете страни остават значително под средната оценка за Европейския съюз, която е 64 точки.

От Transparency International изреждат цял списък с негативни оценки за България, както следва:

  • неефективно функциониране на институциите, забавяне на реформи в ключови сфери и неефективно разследване на корупцията;
  • неефективно и непрозрачно изразходване на обществени ресурси, включително и във връзка с ограничаване на ефекта от пандемията;
  • намалено ниво на прозрачност и отчетност на институциите от изпълнителната и законодателната власт, мотивирано и от противоепидемични мерки срещу COVID;
  • ограничени възможности за упражняване на граждански контрол върху институциите,
  • медийна среда, която се характеризира с концентрация на медийната собственост, политически натиск върху медии и уволнения на журналисти.

Единствените позитиви са усилията за присъединяване към еврозоната и изграждането на "базисна инфраструктура" в страната, смятат от организацията. Първото обаче е доста спорен процес от икономическа гледна точка.

Сред страните в Югоизточна Европа Молдова се класира най-ниско - 115-о. Следват Северна Македония и Босна и Херцеговина - и двете бяха класирани на 111 място.

Словения се класира най-високо - на 35-то място, следвана от Хърватия на 63-то и Черна гора на 67-мо място. Сърбия заема 94-то място, докато Албания и Косово споделят 104-ата позиция.