Рядко се случва единично корпоративно събитие да повлече със себе си цяла икономика. Но изглежда точно това се случва в Исландия, пише Bloomberg.

Скорошният банкрут на бюджетната авиолиния Wow Air удари толкова тежко туристическата индустрия на Исландия, както и цялата икономика, че централната банка намали основната лихва с половин пункт до 4 процента. Прогнозата е, че брутният вътрешен продукт ще се свие с 0,4 процента, в сравнение с предходната прогноза за растеж от 1,8 процента.

Исландската Wow Air спря полетите

Още една европейска авиокомпания спря полетите

Бюджетният превозвач не може да намери финансиране

Промяната в прогнозата подчертава ясно колко тежко се отразява фалита на Wow Air на страната. Авиокомпанията помогна за превръщането на туризма в най-големия източник на приходи и създаде бум, който успя да извади Исландия от финансовата криза от преди десетилетие. Но заедно с фалита на Wow Air дойде и краят на този бум.

Както множество други европейски авиопревозвачи, Wow не успя да се справи с растящите разходи за гориво и твърде високият капацитет на седалки в индустрията. В крайна сметка множеството разговори с потенциални инвеститори не доведоха до нищо.Правителството даде сигнал, че ще предприеме стъпки да подпомогне икономиката. През последните няколко години до намаляващи дълга си и създаваше буфери, а централната банка допълваше чуждестранните си резерви.