Броят на хората без работа в Германия се е увеличил до 2,7 милиона през май. Това показва публикувания доклад за нивото на безработица за май. Много бизнеси в Германия се борят с разходите за повторно наемане на персонал след пандемията. Маржовете на печалба все още са засегнати от ниските приходи, по-високата инфлация, лихвените проценти и продължаващата висока цена на живота.

Скокът на безработните от 25 000 е много повече от прогнозираните 10 000. Това е 17-ият пореден месец, в който безработицата се повишава, а общият брой на безработни продължава да се движи близо до тригодишни върхове.

Според данни сезонно коригираното ниво на безработица беше 5,9% миналия месец, същото ниво за шести пореден месец и в съответствие с очакванията на анализаторите.

Statista показва, че безработицата в Германия е била средно 5,7% през 2023 г.

След пандемията броят на безработните започва да расте, като имаше много съкратени служители, а няколко компании затвориха.

По-малкото служители обаче доведоха до по-малка производителност за бизнеса, което води до по-малко оборот и инвеститорски интерес. Така компаниите попадат в ситуация, в която искат, но не могат да наемат нов персонал.

Друга основна причина за нарастването на безработицата в Германия е рязкото нарастване на новите работни места на непълно работно време и нископлатени работни места.

Един от секторите с най-много работни места в Германия - строителния преживява най-тежката тежест на съкращенията.

Защо икономиката на Германия остава най-закъсалата в Европа

Защо икономиката на Германия остава най-закъсалата в Европа

Какво се случва с европейските компании и защо са изправени пред все по-трудна бизнес среда?

Германският сектор на строителството и жилищното строителство претърпяха най-много съкращения, тъй като проекти, спрени по време на пандемията, бяха отложени или изоставени.

Затягането на законите за жилищно строителство, като Закона за енергетиката в сградите, също допринесе за това компаниите да задържат повече проекти. Нов германски закон за отоплението изисква всички отоплителни системи на нови сгради да използват поне 65% възобновяема енергия, което увеличава разходите на строителите.

Производителят на химикали BASF също разкри план за съкращаване на разходите през февруари, който включва затваряне на няколко обекта, намаляване на разходите и съкращаване на около 2 600 работни места в Европа. Значителен брой от тези работни места вероятно ще бъдат в централата и обекта в Лудвигсхафен, се казва в съобщението.