Краят на ограниченията, свързани с Covid-19 повиши доверието на бизнеса във Великобритания до рекордно високо ниво, показва ново изследване, публикувано днес и цитирано от британските медии. Последният индекс на бизнес оптимизма на счетоводната фирма BDO е скочил до 112,45% през юни, от 109,7% преди това, което е най-високото му ниво от 2005-а година насам.

Кейли Кростауейт, която е мениджър BDO, коментира ситуацията така:

"Бизнесът очевидно очаква с нетърпение цялостното премахването на ограниченията на 19 юли. Летният скок на разходите, който може да последва ще осигури огромен тласък на икономиката и бизнесът се надява, че това ще задвижи икономиката ни в дългосрочен план".

Отливът на висши банкери от Лондон към Европа продължава и след Брекзит

Отливът на висши банкери от Лондон към Европа продължава и след Брекзит

Тепърва трябва двете страни да се договорят за финансовите услуги

Последните данни за състоянието на британската икономика показват, че тя е нараснала с 0,8% през май, което е малко по-ниско от очакванията на икономистите. Надеждата на бизнеса за излизане от кризата, породена от пандемията и от Брекзит обаче не спира да расте.

Цифрите показват и предстоящи печалби на пазара на труда в Обединеното кралство. Индексът на заетост нарасна през юни, за да достигне шестмесечен връх от 108,01%. Това показва, че активността по наемане на нов персонал се засилва бързо сред фирмите.

Страховете от инфлация се засилват

Изследванията на BDO показват, че опасенията относно инфлационния натиск върху бизнеса също нарастват бързо. Индексът на инфлацията достигна четиригодишен връх от 103,83% през юни спрямо 102,51 през май.

Брюксел: Великобритания трябва да плати €47,5 милиарда заради Brexit

Брюксел: Великобритания трябва да плати €47,5 милиарда заради Brexit

В Лондон не са съгласни със сумата

Нарушенията в глобалните вериги на доставки, причинени от фактори като Брекзит и блокирането на Суецкия канал предвещават инфлация. Тези неща, съчетани с повишеното търсене от страна на домакинствата, които искат да харчат спестявания си, натрупани по време на блокирането, както и по-високите заплати поради недостиг на работна ръка, вече предизвикаха недостиг на стоки и услуги. А това оказа натиск за повишаване на цените и поражда известни страхове, коментират от BDO.

"Надеждата е, че факторите, стимулиращи инфлацията са краткосрочни", добавя Кростауейт.