В банановите плантации в тропическите местности на Еквадор работниците получават защитно облекло и им се осигурява дезинфектант. Но тези предпазните мерки, прилагани във фермите, които се простират между Андите и Тихоокеанския бряг, не са просто за предпазване от коронавируса, а за предпазване на ценната реколта от друга болест. Тя представлява екзистенциална заплаха за индустрия от 25 милиарда долара, пише Bloomberg.

Бананите са първият глобализиран продукт в съвременния свят и все още са най-изнасяният плод на планетата. И все пак търговията, започнала преди около 130 години, сега е символ на основната нестабилност на глобализацията, пише Bloomberg. Начинът, по който се адаптира и реагира, може да предложи път към изграждане на международен консенсус в ерата след пандемията.

Плодовете, богати на фибри и витамини, са ежедневие за хората и лесно да се пренебрегват екологичните, социалните и политическите въпроси относно мястото откъдето идват. Отглеждани на юг и изпращани на пазарите на север, голяма част от веригата за доставки, въведена през 19 век, се използва и до днес.

Точно както коронавирусът опустошава света при липса на ваксина, така и фузарийното увяхване на бананите е болест и се разнася неумолимо по цялото земно кълбо, оставяйки следа от обгорели насаждения. Щам, известен като Tropical Race 4 (TR4), първоначално идентифициран в Тайван преди около две десетилетия, се е разпространил в Азия до Близкия изток и Африка преди да засегне и "банановите сърца" на Латинска Америка в края на миналата година, когато бе открит в Колумбия.

Световното производство на банани е силно застрашено

Световното производство на банани е силно застрашено

Пазарът разчита само на един сорт банани, който е силно податлив на гъбична инфекция

Счита се за най-разрушителното от всички болести по растенията, според Организацията на храните и земеделието на Организацията на обединените нации. Препоръчват се мерки за биологична сигурност, включително карантина в стопанството, за да се смекчи разпространението му. Засега няма лечение. След като почвата е замърсена, единственият вариант е да се оставят плантациите и отглеждането да се премести на друго място.

Индустрията започва да се приспособява към заплахата и мерките за биологична сигурност, предназначени за защита, се използват и за ограничение на коронавируса, заяви Хуан Хосе Понс, координатор на банановия клъстер в Еквадор, който включва индустриалните гилдии и асоциации.

Всичките 8000 производители на банани в Еквадор ще трябва да "станат по-продуктивни, по-ефективни, с по-добър контрол на биологичната сигурност, който може да гарантира бъдеща устойчивост", каза той.

Еквадор продава 35% от дъждовните си гори на китайски петролни компании

Еквадор продава 35% от дъждовните си гори на китайски петролни компании

Страната дължеше 7 млрд. долара на Китай към края на 2019 г.

В действителност търговията с банани беше на кръстопът, преди TR4 да пристигне в Латинска Америка, което заедно с Карибите представлява повече от три четвърти от световния износ на банани. "Добавете и Covid-19 и "индустрията наистина е на повратна си точка", казва Паскал Лиу, висш икономист от ФАО в Рим.

С климатичните промени, влошаването на околната среда, силата на супермаркетите да диктуват цените и нарастващия натиск за увеличаване на броя на работниците, индустрията за банани е обсадена на няколко фронта.

Износът от Еквадор представлява около една трета от 20 милиона тона банани, доставени в световен мащаб миналата година. Плодът е по-ценен за страната от петролната промишленост след срива на цените на суровината - около 3,2 милиарда долара миналата година, което е еквивалент на 3% от икономиката.

Епидемията причини логистични затруднения с недостиг на персонал и липса на контролирани с температура контейнери, водещи до временни прекъсвания в превозите.

Всъщност бананът изглежда като един от победителите в кризата, като репутацията му на здравословна храна помага за засилване на глобалното търсене по време на блокирането. Продажбите се увеличават в Европейския съюз, най-големият вносител в света.

Но това не се е превърнало в благодат за производителите или вносителите на банани, чиито разходи са нараснали поради прекъсванията в логистиката и прилагането на мерки за безопасност. "Определено има натиск върху може би 30% от производителите, които продават много евтино, защото трябва да продават", казва Клебер Сигюенца, президент на производителя на банани Orodelti, който има близо 3000 работници в две еквадорски плантации.

Според Дейвид Маккан, председател на Fyffes, най-големият европейски доставчик на банани, казва, че търговията на дребно е едно от най-важните при подкрепата за по-високите цени за бананите, така че "всеки да получи малко повече дял".

"Не е лесно да си търговец на дребно, така че те естествено се стремят към качествен продукт на възможно най-добрата цена, която могат да го постигнат", каза той.

"Индустрията е сериозно притеснена за собствената си устойчивост във всяко отношение: икономическо, екологично или социално", каза Алистър Смит, международен координатор на Banana Link, група от компании, защитаваща по-малки производители и работниците в сектора. "Трябва да гледаме на банановия свят по различен начин от начина, по който сме го гледали досега, за да задоволим северните пазари и да го запазим евтин и да поддържаме изобилието."

Има и обнадеждаващи знаци. Основните играчи започват да обединяват своите ресурси за научни изследвания и разработки, за да развият устойчиво на болести биоразнообразие. През февруари френският търговец Carrefour представи два нови сорта, биологичен Pointe d'Or и банан, произведен без инсектициди, използвайки "агроекологични" методи.