Дания може да бъде следващата страна, отрязана от руския природен газ. Най-голямата компания отказва да отстъпи и да извършва плащания в рубли, предаде Bloomberg.

Orsted A/S се готви за спиране на доставките от "Газпром". Това обявиха от самата компанията, като заявиха също, че се очаква, че ще може да осигури алтернативни доставки на европейския пазар на едро. Крайният срок за плащане е вторник и компанията ще продължи да плаща в евро, се казва в съобщението.

"Има риск Газпром експорт да спре да доставя газ на Orsted", се казва в изявление на енергийната компания.

Скандинавската страна ще бъде поредната европейска държава, която прекратява доставките на руски газ, след Финландия, Полша и България, които вече не получават газ от "Газпром". Европейските страни са разделени по въпроса как да се справят с искането на Москва всички плащания за горивото да се извършват в местна валута.

Неофициално: Кои европейски страни и компании са „приели“ да плащат за руския газ в рубли

Неофициално: Кои европейски страни и компании са „приели“ да плащат за руския газ в рубли

Трите гръцки газови компании са открили сметки в рубли, според руски източници

Вносът на газ от Дания представлява сравнително малка част от европейското търсене според Стефан Улрих, анализатор в BloombergNEF.

Дания също така разчита на местно производство, но то е по-малко от средното за периода, защото находището Tyra е затворено до юни 2023 г.

В края на февруари Orsted заяви и че ще спре да купува руски въглища и биомаса за своите електроцентрали. Главният изпълнителен директор Мадс Нипър добави обаче, че за компанията може да има правни последици от прекратяването на договора с "Газпром".