Вместо трупане на опит на работа и на знания в университета - пазаруване, чистене на семейния дом и грижи за по-възрастните. Това избират десетки хиляди млади китайци, които са част от феномена "деца на пълен работен ден".

Притиснати от високите очаквания за успехи и кариера в икономика, която губи скорост, те предпочитат да останат с близките си - а те да им плащат, пише CNN в свой материал.

Може ли тази страна да измести Китай като фабриката на света?

Може ли тази страна да измести Китай като фабриката на света?

Мексико има икономически потенциал, човешки ресурси и геополитически предпоставки да направи това

Детайли: Това е различен феномен от свръхамбициозните по-големи братя и сестри на тези младежи - родените през 80-те китайци инвестираха толкова много в себе си и в кариерата си, че в голяма степен загърбваха своите близки.

Днешните "професионални синове и дъщери" вървят в обратната посока - търсят по-прост и спокоен живот, отделят повече време на семейството си и получават финансова подкрепа от тях. В някои случаи тя е близо до средната заплата.

В китайските социални платформи има групи с хиляди "деца на пълно работно време" и хиляди публикации, обсъждащи темата.

Контекст: Според официалните данни, през юни безработицата сред китайците на между 16 г. и 24 г. е достигнала рекордните 21,3%. Проф. Жанг Дандан от Университета в Пекин обаче посочва в своя скорошна статия, че в случая трябва да прибавим тези, които се трудят в рамките на семейното домакинство. Така реалната безработица достига 46,5%.

Нулева инфлация в Китай през юни изненада анализаторите

Нулева инфлация в Китай през юни изненада анализаторите

Нехранителните стоки и транспортните услуги поевтиняват, разходите за храна се повишават с 2,3%

Причините са множество - свито потребление, отслабен частен сектор и трусове на имотния пазар са най-очевидните. Като цяло, непрестанният китайски икономически растеж от последните няколко десетилетия вече е по-скоро в минало време и причините за това могат да се търсят както в противоепидемичните мерки, така и в кампаниите на властите срещу някои сфери от частния бизнес.

Резултатът от това е, че много от младежите остават зависими от родителите си заради ниски доходи - даже и да си намерят "истинска" работа. Затова и някои просто предпочитат да не се и опитват да търсят.

Какво следва: Според експерти, "децата на пълно работно време" ще останат временно явление и повечето в крайна сметка ще могат да се реализират кариерно.

Според Джордж Магнус от университета в Оксфорд в дългосрочен план оставането вкъщи може даже да се окаже рисково за младите хора - ако не натрупат опит, знания и умения, то могат да се окажат неподлежащи на наемане. А няма как да се очаква мама и тате да поемат издръжката за цял живот.