Глобалното затопляне чупи температурните рекорди по цял свят, но една от най-горещите страни на планетата Кувейт се превръща във все по-непоносимо място за живот. През 2016 г. термометрите достигнаха 54°C, което е най-високото измерване на Земята за последните 76 години. Миналата година за първи път през юни термометрите удариха 50 градуса по Целзий- няколко седмици преди обичайните горещини.

Дивите животни в страната умират. Все по-често срещана гледка са мъртвите птици, както и бездомните котки от дехидратация. Дивите лисици напускат пустинята, а в града са прогонвани от жителите, като се смятат за вредители, пише Bloomberg.

Кувейт е с население малко над 4,5 милиона души. Страната е един от най-големите износители на петрол за ОПЕК - в топ 4 по износ. Не липсата на ресурси и адаптирането към по-топлият климат обаче пречат на намаляването на парниковите газове, а по-скоро политическото бездействие на страната.

Дори съседите на Кувейт, зависещи от износа на суров петрол, обещават да предприемат по-сериозни действия по отношение на климатичните промени. Миналата година Саудитска Арабия заяви, че ще се гледа в посока на нулеви въглеродни емисии до 2060 г. Обединените арабски емирства са си поставили подобна цел до 2050 г. Въпреки че са сред най-големите производители на изкопаеми горива и двете страни работят за диверсификация на икономиките си и инвестират във възобновяеми източници и по-чиста енергия.

За разлика от тях Кувейт обещава да намали емисиите на парникови газове с едва 7,4% до 2035 г., което е далеч от необходимото за постигане на целта на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 по Целзий до 2030 г.

Кафе, захар, портокали: производството на кои храни ще спадне заради екстремния климат

Кафе, захар, портокали: производството на кои храни ще спадне заради екстремния климат

Сериозните проблеми в Бразилия, дават представа за това какво ни чака в бъдеще

"В сравнение с останалата част от Близкия изток, Кувейт изостава по отношение на действията, свързани с климата", коментират експерти. По думите на шейх Абдула Ал-Ахмед Ал-Сабах страната му желае да подкрепи международни инициативи за стабилизиране на климата. Освен това Кувейт обеща да стартира "национална стратегия за ниски въглеродни емисии" до средата на века, но все още не ясно какво ще включва.

Температурните промени през следващите 30 години ще имат все по-негативно въздействие върху кредитоспособността на Кувейт според Fitch Ratings.

"Политическата безизходица в Кувейт задушава хората. Това е много богата страна, с много малко население и нещата могат да изглеждат по различен начин", казва Самия Алдуай, който е консултант по околната среда в Центъра за околна среда на емирството.

По плановете за производство на 15% от енергията на Кувейт от възобновяеми източници до 2030 г., има съвсем малък напредък - енергията, произведена по този начин е едва 1% от общата. За производство на електроенергия се разчита на изобилието от нефт в страната. Някои електроцентрали преминават на газ - сравнително по-чисто, но не достатъчно.

В същото време потреблението на електричество и вода в стараната е сред най-високото в света на глава от населението.

Светът може да се нуждае от повече петрол догодина, отколкото когато и да е било в историята

Светът може да се нуждае от повече петрол догодина, отколкото когато и да е било в историята

Дори омикрон не може да спре растежа

Дори ако светът успее да намали емисиите достатъчно бързо, за да предотврати катастрофалното глобално затопляне, страните ще трябва да се адаптират към по-екстремното време. Според експерти планът на Кувейт не отговаря на реалността за постигане на годен за живот климат.

Повечето жители на страната и богаташите са защитени от негативните ефектите на повишаващите се температури, но не задълго. Домовете, търговските центрове и превозните са климатизирани, а тези, които могат да си го позволят, често прекарват летата в Европа. Охладителните системи обаче увеличават използването на изкопаемите горива, което води до все по-високи температури.

За онези, които не могат да избягат от жегата, ситуацията се влошава - това са работниците, които работят на открито. Въпреки че правителството забранява работата на открито в пиковите часове на жегата следобед през най-горещите летни месеци, мигранти често работят и в най-топлите часове. Проучване, публикувано в Science Direct миналата година, установи, че в горещите дни общият брой на смъртните случаи се удвоява. А при мъжете, които не са кувейтски граждани, но работят в страната се утроява.

Децата прекарват по-голямата част от годината на закрито - факт който обяснява недостига на витамин D и честите случаи на респираторни заболявания.

Цените на петрола спадат преди срещата на ОПЕК+

Цените на петрола спадат преди срещата на ОПЕК+

Сутринта Brent се търгува по $78,73, а WTI - по $75,87 за барел