Великобритания премахна забраната за фракинг - добив на шистов газ - една от най-замърсяващите природата технологии. Това е една от мерките на новия министър-председател на страната Лиз Тръс да се справи с енергийната криза, съобщи Bloomberg.

Това решение ясно показва подхода на новия кабинет - опит да се увеличи предлагането, а не да бъде ограничено потреблението на газ.

В началото на годината британското правителство издаде заповед на Cuadrilla Resources, която записа първите големи находки на шистов газ през 2011 година, да затвори окончателно два проучвателни кладенеца в Ланкашир.

След това обаче започна войната в Украйна и компанията получи малка отсрочка, в която правителството да премисли какво точно да прави с тези находища.

Германия няма да добива шистов газ, въпреки че има големи находища на такъв

Германия няма да добива шистов газ, въпреки че има големи находища на такъв

От BASF прогнозират намаляване на производството в страната при спиране на доставките на руски газ

"Жизнено важно е да предприемем стъпки за увеличаване на вътрешните доставки на енергоресурси", заяви Лиз Тръс пред новия парламент на страната.

Според нея проектите могат да бъдат бързо развити, ако има подкрепата на местната власт, и добивът да започне в рамките на шест месеца.

Досега всички опити за сондаж за шистов газ през последните години предизвикват масови протести. Местните жители се опасяват от рискове, свързани със земетресения, както и за претоварване на местната пътна инфраструктура заради превозването на оборудване и служители на компаниите, които проучват за газа. Еколозите също са твърдо против добива, заради голямото замърсяване на природата.

Рияд разработва второто най-голямо находище на шистов газ извън САЩ със $110 милиарда

Рияд разработва второто най-голямо находище на шистов газ извън САЩ със $110 милиарда

То е план от по-мащабна стратегия на компанията